Joe Biden uppger att han vill få hem alla amerikaner som befinner sig i Afghanistan, även om det innebär att stanna längre än planerat. Foto: Oliver Contreras/EPA/POOL/TT

Biden: Lämnar ingen amerikan kvar

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer inte att lämna någon medborgare kvar i Afghanistan – och det även om det innebär att stanna längre än planerat. Det säger president Joe Biden i en tv-intervju.

Biden har tidigare satt den 31 augusti som sista dag för ett uttåg även för de sammanlagt 6 000 soldater som har eller ska flygas in för att säkra utträdet.

– Vi ska försöka få det avklarat före den siste augusti. Men om det finns amerikanska civila kvar så kommer vi att stanna för att få ut dem, säger presidenten till ABC News.

”Gör allt vi kan”

Men styrkorna, just nu 4 500 soldater, kan inte nå alla cirka 11 000 amerikaner, och de som ska evakueras måste själva ta sig till Kabuls flygplats, vilket tar tid.

– Vi gör allt vi kan för att de ska kunna ta sig dit. Vi har inte möjlighet att bege oss ut och utöka vår insats till insidan av Kabul, säger Biden.

Presidenten säger även att han vill få ut de afghaner som arbetat för USA och andra västländer, enligt Biden mellan 50 000 och 65 000 människor, men gav inget löfte om det.

– Åtagandet att få ut alla står fast och alla borde kunna lämna (Afghanistan). Det är målet vi jobbar mot. Jag tror att vi kan lyckas, säger Biden.

”En total katastrof”

Biden säger att talibanerna är samarbetsvilliga när det gäller att låta amerikaner få bege sig till flygplatsen, men att ”vi har lite svårigheter” när det gäller afghaner. Och vittnen som Reuters pratat med säger att talibaner aktivt hindrar afghanerna.

– Det är en total katastrof. Talibanerna skjuter i luften, föser bort folk och slår dem med sina AK47:or, säger en person i Kabul som vill var anonym, till nyhetsbyrån.

– Alla vill ut. Det blir värre för varje dag. Vi lyckades rädda oss själva men kunde inte rädda våra familjer, säger en afghan som flugits till Tyskland.

Under onsdagsdygnet ska enligt Reuters runt 5 000 diplomater, hjälparbetare och afghaner ha evakuerats från flygplatsen, där trafiken är igång dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.