Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Joe Biden besökte Lahaina, Maui, Hawaii. Foto: AP Photo/Evan Vucci

Biden lovar Maui stöd ”så länge det behövs”

Publicerad

USA:s president Joe Biden reste under måndagen till den branddrabbade ögruppen Hawaii. Han besökte bland annat den historiska kulturstaden Lahaina där omkring 2 200 byggnader i staden beräknas ha förstörts.

– Landet sörjer med er, står vid er sida och kommer att göra allt som är möjligt för att hjälpa er att återhämta er, sade presidenten.

Han stod invid ett 150 år gammalt träd som brunnit men fortfarande stod upp när han talade om den ”överväldigande” förstörelsen.

– I dag är det bränt men står fortfarande, sade Biden om trädet och fortsatte:

– Trädet överlevde av en anledning. Jag tycker att det är en kraftfull symbol vad vi kan och kommer att göra för att ta oss igenom den här krisen, sade Joe Biden.

Dödligaste bränderna i USA på över 100 år

Enligt Mauis borgmästare Richard Bissen har minst 114 människor dött i bränderna, som är de dödligaste i modern amerikansk historia. 850 personer saknas fortfarande.

Minst tre bränder bröt ut på Maui natten till den 8 augusti. Vindar från orkanen Dora i kombination med en torr sommar och stora mängder torr växtlighet gjorde att bränderna spred sig snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.