Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En bild som publicerats i polska medier och som sägs visa nedslagsplatsen. Foto: Radio ZET/Twitter, Doug Mills/AP/TT

Biden: Osannolikt att roboten avfyrats från Ryssland

Publicerad

På tisdagseftermiddagen slog en robot ner i den polska byn Przewodów, bara ett par kilometer från den ukrainska gränsen. Två personer uppges ha dött i explosionen. Enligt USA:s president Joe Biden är det ”osannolikt” att roboten avfyrats från Ryssland.

– Det finns preliminär information som bestrider det, sa han i ett tal under natten till onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Biden har vidare erbjudit den polska presidenten Andrzej Duda fullt amerikanskt stöd i Polens utredning av händelsen, uppger Vita huset enligt Reuters. I ett uttalande uppger även Nato och G7-länderna att man erbjuder sitt stöd, efter ett snabbinkallat möte mellan världsledare som är på plats på Bali för att delta i det pågående G20-mötet.

Enligt diplomatkällor ska Natos ambassadörer, på uppmaning av Polen, också samlas för ett möte för att diskutera artikel 4 – som blir aktuell när ett medlemsland hotas och då alliansens övriga medlemmar ska kunna agera tillsammans.

Polen höjer den militära beredskapen

Enligt Polens utrikesdepartement ska roboten ha tillverkats i Ryssland, och man har tillkallat den ryske ambassadören för att diskutera uppgifterna. Samtidigt säger president Duda att man ännu inte har några avgörande bevis om vem som avfyrat roboten. Man har inte heller funnit några indikationer på att händelsen kommer att upprepa sig.

Ändå höjer landet den militära beredskapen.

– Jag vill informera att vi kommer att öka stridskapaciteten hos enheterna i vårt land, sa Piotr Müller, den polska regeringens talesperson, under en pressträff rapporterar Reuters.

Man har även beslutat att utöka övervakningen av landets luftrum, enligt premiärminister Mateusz Morawiecki.

Ryssland förnekar

Det ryska försvarsdepartementet beskriver attacken mot Polen som en ”medveten provokation ämnade att eskalera situationen” och förnekar att roboten ska ha avfyrats från Ryssland, rapporterar Reuters. I ett uttalande skriver departementet: ”Inga attacker mot den polsk-ukrainska gränsen har gjorts med ryska vapen”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hävdar det motsatta och kallar det för en ”väsentlig eskalering” av konflikten.

– Det här är en rysk robotattack på vår gemensamma trygghet. Det här är en väsentlig eskalering. Vi måste agera, sade han i ett uttalande sent på tisdagskvällen utan att kunna presentera några bevis på att Ryssland ligger bakom attacken.

Amerikanska myndighetskällor uppger för AP att det finns uppgifter som pekar på att roboten i stället ska ha avfyrats av Ukraina, för att skjuta ned en rysk robot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.