Högsta domstolen i USA har avslagit vårdgivare i Texas önskan om att överklaga den historiskt stränga abortlagen i delstaten, som nu trädit i kraft. Foto: MICHAEL REYNOLDS/TT

Biden riktar skarp kritik mot abortlag i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i Texas får inte längre göra abort efter graviditetsvecka sex. Förbudet gäller även i de fall då graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt. Men president Joe Biden anser att den nya lagen bryter mot landets konstitution. Han lovar att försvara rätten till fri abort.

Abort efter vecka sex tillåts nu endast om kvinnans liv är i fara. Den nya lagen skrevs under av Texas guvernör Greg Abbott i maj. Trots idoga försök från aborträttsaktivister att stoppa lagen, så trädde den i kraft på onsdagen.

– Vår skapare välsignade oss med livets gåva. Trots det förlorar miljontals barn rätten till sina liv varje år på grund av abort. I Texas arbetar vi för att skydda de liven, sade guvernören när han undertecknade lagen.

Enligt aborträttsgrupper utförs 85–90 procent av alla aborter i Texas efter vecka sex, vilket innebär att många kliniker kan tvingas stänga.

Privatpersoner kan anmäla

Den nya lagen innebär dessutom att vem som helst kan anmäla och stämma personer som misstänks ha hjälpt en kvinna att utföra en abort efter den nya tidsgränsen.

Abortmotståndare hävdar att det som de kallar ”fosterhjärtslag” går att höra från vecka sex. Termen har dock dömts ut som kraftigt missvisande av medicinska myndigheter då ett mänskligt embryo i den veckan är lika stort som ett riskorn.

Trots att lagen trätt i kraft kan en domstol fortfarande sätta förbudet på paus, enligt juridiska experter.

Strid med konstitutionen

Den nya lagen i Texas står uppenbart i strid med konstitutionen – den amerikanska grundlagen, enligt president Biden som lovar att försvara rätten till abort.

”Lagen i Texas kommer att väsentligt försämra kvinnors tillgång till hälsovård de behöver, särskilt i samhällen med svarta och låginkomsttagare”, sade Biden i ett uttalande på onsdagen.

”Min administration är djupt engagerad i den konstitutionella rättigheten som fastställdes i fallet Roe mot Wade för fem decennier sedan och kommer att skydda och försvara den”, tillade han.

I fallet Roe mot Wade slog Högsta domstolen i USA fast 1973 att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv.

Biden ser det även som upprörande att privatpersoner kan anmäla och stämma personer som de tror har hjälpt till med att genomföra aborter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer