”Vaccinera er!” säger Joe Biden och slår näven i bordet. Foto: Reuters

Biden ställer nya vaccinkrav för att stoppa pandemin

Uppdaterad
Publicerad

”Vi befinner oss i ett allvarligt läge”, konstaterade USA:s president Joe Biden i ett tal till nationen.

Men åtgärderna han presenterade för att minska spridningen av covid-19 – bland annat vaccinkrav som rör omkring 100 miljoner amerikaner – möter skarp kritik från politiska motståndare.

I ett tv-sänt tal till nationen på torsdagskvällen meddelade Joe Biden långtgående coronainsatser för att få stopp på smittspridningen av deltavarianten i USA.

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Men vi kan lösa det här tillsammans, så låt oss göra det tillsammans. Vaccinera er, sa Biden i talet.

En av åtgärderna är en tillfällig lag som gör att företag med fler än 100 anställda måste se till att personalen är vaccinerad. Alternativet: att covidtestas varje vecka. Detta väntas påverka omkring 100 miljoner anställda inom den privata sektorn samt vårdpersonal och underleverantörer till statliga myndigheter, skriver nyhetsbyrån AP.

”Federalt övertramp”

Flera republikanska ledare ställer sig dock kritiska. Däribland South Dakotas guvernör Kristi Noem, som lovar att överklaga beslutet.

”Mina jurister står redo att lämna in vår stämning samma minut som Joe Biden lämnar in sitt inkonstitutionella beslut. Detta grova exempel på federalt övertramp kommer inte att hålla”, skriver Noem på Twitter.

Kongressledamoten Cathy McMorris Rodgers kallar åtgärderna oacceptabla.

”Biden fortsätter att underminera förtroendet för säkra och effektiva vaccin. Han använder rädsla, kontroll och tvång”, säger hon i ett uttalande.

Även Texasguvernören Greg Abbott reagerar och twittrar att Bidens vaccinkrav är ”en attack på privata företag”.

Kan få böta stora belopp

Företag som inte följer uppmaningen kan komma att få böta upp till motsvarande 120 000 kronor per överträdelse, enligt ett förslag som The Wall Street Journal har tagit del av.

En del företagare ställer sig också kritiska till åtgärderna, skriver nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt kom lovord från bland annat branschorganisationen American Medical Association.

Sjukhusorganisationen American Hospital Association, AHA, skriver i ett uttalande att man uppmanar alla vårdanställda att ta vaccinet men att man inte har gett sitt stöd till de sjukhus som har gjort det obligatoriskt att ta sprutan.

AHA påpekar samtidigt att de nya åtgärderna kan förvärra en redan allvarlig arbetskraftsbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.