Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Biden till hård attack mot Trumps klimatpolitik Foto: TT /Patrick Semansky

Biden till attack mot Trump: ”Klimatmordbrännare”

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden gick till hård attack i sitt tal mot president Donald Trump när han talade i Delaware unde måndagen. President Donald Trump väntas tala från ett brandhärjat Kalifornien senare under måndagskvällen.

Biden inledde sitt tal med de bränder som nu rasar i västra USA, om pandemins konsekvenser för folkhälsan och ekonomin, om den diskriminering som fått landets svarta befolkning att demonstrera – han refererar till detta som ”vår tids sammankopplade kriser”.

– Det kräver handling, inte förnekelse. Det kräver ledarskap, inte skuldbeläggning. Det kräver en president lever upp till ämbetets plikt, en som bryr sig om – bryr sig om alla. Någon som skyddar oss från varje attack, utan undantag.

”Orkaner väljer inte”

– För såhär är det: Orkaner väljer inte mellan röda och blå stater, skogsbränder hoppar inte över städer som röstat på ett visst sätt, sade Biden och tillade att svaret mot klimatförändringarna måste vara enhetligt och grundat i vetenskap.

Han föll sedan ut hätskt mot Trump.

”Klimatmordbrännare”

– Om du ger en klimatmordbrännare fyra år till i Vita huset, varför skulle någon förvånas om mer av Amerika står i brand? Om du ger en klimatförnekare fyra år till i vita huset, varför skulle någon bli förvånad när mer av Amerika står under vatten?

– Vi behöver en president som respekterar vetenskap, som förstår att klimatförändringarnas skador redan är här och om vi inte brådskande vidtar åtgärder så kommer det snart bli mer katastrofalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet