USA:s president Joe Biden säger även att det är oklart om han ställer upp för omval som president. Foto: SVT/CBS News

Biden: USA hjälper Taiwan om Kina anfaller

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden säger i en intervju att landet skulle hjälpa Taiwan militärt om Kina anföll. Han säger också att det är för tidigt att säga något definitivt om hans medverkan i nästa presidentval.

President Joe Biden säger i tv-programmet ”60 minutes” att USA skulle skicka militär hjälp om Kina anfaller Taiwan. Vita huset hävdar dock att den amerikanska hållningen kvarstår – det vill säga att man hjälper landet med militära medel men inte lovar att skicka några soldater.

Det är inte första gången som Biden har kommit med löften om militär hjälp som Vita huset sedan har tonat ned. Senast var i maj under ett besök i Japan.

”Strategisk tvetydighet”

Washington avbröt formella diplomatiska förbindelser med Taiwan 1979 och erkände då i stället Peking som Kinas enda styre. Fastlandskina blev då en viktig handelspartner. Men samtidigt behöll USA en avgörande, om än ömtålig, roll när det gäller att stödja Taiwan.

Enligt lag måste USA sälja militära förnödenheter till Taiwan för att säkerställa landets försvar mot Pekings mycket större väpnade styrkor. Däremot säger man inte något om möjligheten att skicka soldater till ön. USA:s hållning brukar kallas en ”strategisk tvetydighet”.

På frågan om det senaste uttalandet från Biden signalerar en förändring gällande den strategiska tvetydigheten säger en talesperson för Vita huset:

– Presidenten har sagt detta tidigare, inklusive i Tokyo tidigare i år. Han gjorde också klart då att vår Taiwanpolitik inte har förändrats.

Omval till presidentposten osäkert

Under intervjun i ”60 minutes” fick Biden även frågor om han tänker ställa upp i nästa presidentval 2024. Tidigare har budskapet varit att han planerat göra det.

Biden, som fyller 80 i november, säger att det är hans avsikt att ställa upp.

– Men det är bara en avsikt. Det är inte ett fast beslut att jag kandiderar igen. Det återstår att se, säger Biden.

– Det är alldeles för tidigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.