Joe Biden har utsett sin rådgivare Antony Blinken till utrikesminister i den nya regeringen. Foto: Jose Luis Magana/AP

Uppgifter: Antony Blinken nomineras till utrikesminister

Uppdaterad
Publicerad

En av Joe Bidens närmsta utrikespolitiska rådgivare, Antony Blinken, förväntas nomineras till utrikesminister i den tillträdande regeringen, rapporterar New York Times.

Blinken hade jobbet som vice utrikesminister under Obamaadministrationen och arbetade även på utrikesdepartementet under Bill Clintons presidentskap. När Joe Biden var vicepresident var Blinken också Bidens nationella säkerhetsrådgivare.

Förhoppningen är att Blinken med sin långa erfarenhet inom utrikespolitiken ska lyckas lugna amerikanska diplomater världen över och förbättra relationerna till utländska ledare.

Presidentvalet i USA 2020

En av hans viktigaste uppgifter skulle också bli att återansluta USA i Paris-avtalet.

Frihandelsavtal blir stor utmaning

En annan utmaning Blinken står inför om han tillträder blir att försöka upprätta nya handelsavtal med länder som i dagsläget tvingas att välja om de vill handla med USA eller Kina. Bland annat flera stater i Stilla havsområdet där 14 länder nyligen skrev på världens största frihandelsavtal med Kina. 

Antony Blinken växte upp i New York och Paris och har avlagt examen vid Harvard- och Columbia-universiteten.

Under ett framförande 2015 framhöll han att USA är landet som världen alltid vänder sig först till i kristider:

– Amerikanskt ledarskap har en unik förmåga att mobilisera andra och göra skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet