Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi berätta om onsdagens presidentinstallation. Foto: Marco Nilson, SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: Bidens balansakt mellan bulldozer och fotbollsdomare

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

För fyra år sedan, i januari 2017 ansåg endast 37 procent av amerikanerna att landet var på väg åt rätt håll. I dag, när president Joe Biden flyttar in i ovala rummet har den redan låga siffran rasat till 21 procent.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Landet Joe Biden tar över är alltså inget land med någon fantastisk framtidstro. Istället är det ett USA skadeskjutet av splittring och trötthet efter den förödande pandemin och efterföljande ekonomiska krisen. De ekonomiska klyftorna har ökat, arbetslösheten är hög på grund av pandemin och USA:s budgetunderskott har nått astronomiska nivåer.

I sitt första tal som president gjorde han sitt för att ena landet. Han talade om att han kommer vara en president för alla amerikaner, och landets framtid inte beror på bara en människa eller några människor utan på alla människor.

Nämnde det i talet

Men talet markerade också de gränser som passerats den senaste tiden. President Biden nämnde attacken på Kapitolium och sa bland annat att “demokratin är värdefull, demokratin är värdefull, och den här timmen har demokratin segrat”. Biden nämnde också de stora problem USA har att handskas med idag, utöver pandemin och den ekonomiska krisen.

“Det finns sanning och så finns det lögn. Lögner som används för makt och för egen vinning. Alla har en plikt som amerikaner och särskilt som ledare att försvara sanningen och bekämpa lögnerna”, sa Biden.

Och under kvällen undertecknade han ett gäng presidentorder som rev upp gammal politik och planterade ny. Om klimatavtalet, inreseförbud, och coronapandemin. Men det blir inte tal om någon smekmånad för Biden, som har en mycket stor utmaning framför sig. För det var inte bara han som vann i valet. Även polariseringen kan sägas ha vunnit. Mittenkandidater förlorade i många fall platser i kongressen till personer längre ut till vänster och höger i respektive parti.

Ingen lätt uppgift

Joe Biden har nu press på sig från vänster att agera bulldozer och genomföra reformer som tilltalar dem, samtidigt som det kommer leda till kraftiga reaktioner och anklagelser om att Biden inte alls vill ena landet. Det är med andra ord inte lätt att skapa förändring och samtidigt försöka ena ett land.

När jag i tonåren ägnade mig en del åt att vara fotbollsdomare så fanns det ett viktigt mantra som hela tiden upprepades på domarutbildningarna. Den allra bästa domaren är den som ingen kommer ihåg i efterhand, den som lyckats genomföra matchen utan att bråka med spelarna om kontroversiella domslut.

Frågan är om Joe Biden väljer att vara en fotbollsdomare eller en bulldozer. Sannolikt kommer han försöka med båda två.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet