Foto: TT

Polisen: Inga misstankar om terror efter dödliga bilattacken

Uppdaterad
Publicerad

En skåpbil har kört in i en folksamling i Münster i nordvästra Tyskland. Polisen bekräftar tre dödsfall – varav ett är gärningsmannen, som sköt ihjäl sig själv. 20 personer skadades, varav sex livshotande. Enligt tyska medier var gärningsmannen psykiskt sjuk och har nyligen försökt begå självmord.

Tysk polis utgår från att det rör sig om en ensam förövare. Många tyska medier uppger att det rör sig om en psykiskt sjuk man, vars lägenhet nu genomsöks av polis.

Enligt den tv-kanalen ZDF är mannen tysk medborgare, och ska nyligen ha försökt begå självmord. Det finns inga tecken på kopplingar till terrorverksamhet. Gärningsmannen var 48 år gammal och tidigare ostraffad enligt Süddeutsche Zeitung.

Inrikesministern i förbundslandet Nordrhein-Westfalen, Herbert Reul, sade i ett uttalande på lördagen att utredningen förvisso bara är inne i ett tidigt skede, men att ”det i nuläget inte finns något som talar för att det finns någon islamistisk bakgrund” till dådet.

– Vi får vänta, vi utreder saken i alla riktningar, sade Reul.

Efter händelsen hittade polisen ett misstänkt föremål i skåpbilen, enligt flera tyska medier. Tidningen Westfälische Nachrichten skriver att det kan röra sig om sprängmedel. Boende i husen omkring platsen evakuerades och polisens specialstyrkor skickades till platsen för att undersöka föremålet.

Polisen spärrade även av och evakuerade boende i anslutning till den misstänktes bostad. Strax efter klockan 20 uppgav Rheinische Post att polisen utfört en kontrollerad sprängning i området. Vad som sprängts framgår ännu inte.

Flera har livshotande skador

Det var under lördageftermiddagen som gärningsmannen körde en skåpbil rakt in i en grupp människor som satt vid restaurangen Großer Kiepenkerl, i Altstadt, Münsters gamla stad. Restaurangen ligger intill statyn Kiepenkerl, ett populärt turistmål i staden. De två dödsoffren uppges ha varit anställda på restaurangen.

Skåpbilen ska ha kört i hög fart genom området, och panik utbröt, enligt Rheinische Post. Polis var snabbt på plats, då de var kommenderade till en demonstration i en närbelägen del av staden.

Tillståndet för sex av de skadade beskrevs av polisen som allvarligt, rapporterar nyhetsbyrån AP. Universitetssjukhuset i Münster bad invånare att donera blod, och drog tillbaka förfrågan efter bara en timme då dussintals blodgivare bildat en kö utanför sjukhuset, enligt AP.

Räddningspersonal på plats. Foto: TT

En boende i Münster beskriver för SVT Nyheter att restaurangen Kiepenkerl är mycket berömd och populär, och att området har få bilar och huvudsakligen besöks av fotgängare.

Allmänheten uppmanades via polisens Twitter att hålla sig borta från området och undvika ryktesspridning.

”Vi är på plats med alla styrkor. Du stöder oss genom att undvika området och inte spekulera”, skrev Münsterpolisen på Twitter under lördagen.

Ett stort polisuppbåd befinner sig i Münsters gamla stad. Foto: TT

Merkel: Djupt skakad

”Mot bakgrund av de fruktansvärda händelserna i Münster är jag djupt skakad. Allt tänkbart görs nu för att klargöra fakta och stödja offren och deras anhöriga. Jag är i ständig kontakt med inrikesminister Seehofer, vicekansler Scholz och ministerpresident Laschet”, skriver Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett uttalande på Twitter.

Svenska Utrikesdepartementet säger till SVT Nyheter att man inte har några uppgifter om drabbade svenskar.

Rättelse: Tidigare uppgav SVT Nyheter fyra döda, efter uppgifter från det tyska inrikesministeriet. Denna uppgift har dementerats av polis – tre dödsfall har hittills bekräftats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.