Flera polisbilar på plats i Münster. Foto: TT

Svenskar uppmanas: Undvik centrala Münster

Uppdaterad
Publicerad

En skåpbil har kört in i en folkmassa i Münster i nordvästra Tyskland, flera personer har dött och flera har skadats. I nuläget finns det inga uppgifter om att svenskar är drabbade. Svenskar på plats uppmanas att undvika centrala Münster.

En skåpbil har kört in i en sittande grupp människor i Altstadt, Münsters gamla stad. Flera personer har dött och många skadats. Polis bekräftar att gärningspersonen skjutit ihjäl sig.

Kontakt med ambassaden i Berlin

UD har i nuläget inga uppgifter om att några svenskar är drabbade eller inblandade. Den svenska ambassaden i Berlin följer läget noga och har kontakt med tyska myndigheter.

– Vi har löpande kontakt med ambassaden i Berlin och i nuläget finns det inga uppgifter om att svenskar är drabbade eller inblandade, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD till SVT Nyheter. 

”Följ myndigheters anvisningar”

Svenskar uppmanas att inte vistas i de centrala delarna av Münster.

– Svenskar på plats bör också följa anvisningarna från de lokala myndigheterna, säger Rasmus Eljanskog.

Hotnivån i Sverige oförändrad

Enligt Säpo är hotnivån i Sverige fortfarande en trea på en femgradig skala.

– Hotnivån är oförändrad och det är för tidigt att säga om det finns något samband med terrordådet på Drottninggatan i Sverige. Vi samarbetar med europeiska säkerhetstjänster och står till förfogande om vår hjälp skulle behövas, säger Dag Enander vid Säpos presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.