Bildt till Luleå Foto: TT

Bildt: Rikta ilskan mot den som spelade in

Publicerad

Den svenske utrikesministern riktar ingen kritik mot den amerikanska UD-toppen Victoria Nuland, vars fräna uttalande om EU läckt ut på nätet, och menar att man bör rikta strålkastarna åt annat håll.

I ett avlyssnat samtal som lagts upp på nätet hörs USA:s sändebud till Ukraina prata om oppositionens maktövertagande. Victoria Nuland har inte mycket till övers för EU:s roll i att lösa konflikten i Ukraina, vilket hon gör tydligt med kommentaren ”Du vet, fuck the EU”.

Utrikesminister Carl Bildt säger till SVT att det faktum att någon spelat in och redigerat avsnitt av diplomatiska telefonsamtal är en del av ett politiskt spel. Istället för att kritisera USA:s sändebud menar han att man bör vända ilskan mot den som spelat in samtalet.

– Det går alltid, i en intern diskussion, att hitta enskilda delar som kan ryckas ur och låta värre än vad de är.

Pekar mot Ryssland

Inspelningen påverkar inte förhållandet mellan Sverige och USA, säger Carl Bildt. Han tycker inte heller att det visar att USA försöker detaljstyra oppositionen i Ukraina. Trots att det som hörs i inspelningen handlar om hur en ny regering i landet skulle kunna se ut.

– Återigen, det går alltid att redigera sådana här band. Jag och EU har också haft samtal och samråd med oppositionen men det betyder inte att de styrs från utlandet, även om det finns intressen som försöker visa det.

Vem ligger bakom inspelningen?

–  Ja den läckte ju ut i Moskva i Ryssland, det säger väl en del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer