EU kan inte stödja Taiwans självständighet, enligt Carl Bildt. Foto: Jessica Gow/TT, Huang Jingwen/EPA

Bildt: EU bör inte stödja ett självständigt Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

EU:s syn på Taiwan-frågan måste vara att vi håller fast vid idén om Ett Kina och följaktligen inte stöder Taiwans självständighet, skriver Carl Bildt på Twitter. Samtidigt varnar Emmanuel Macron Europa för att ta ställning.

– Vi får inte trassla in oss, säger han.

Den politiska spänningen kring relationen mellan Kina och Taiwan har åter trappats upp efter att Kina under påskhelgen genomförde en omfattande militärövning i Taiwansundet.

USA har flera gånger markerat sitt stöd för ett fritt och oberoende Taiwan och har även erbjudit att bistå med militära medel, medan EU saknar en tydlig hållning i frågan.

Bildt: Bör inte stödja självständighet

Tidigare Stats- och utrikesminister Carl Bildt (M) anser att EU inte bör stödja Taiwans självständighet, och att intressekonflikterna måste lösas med fredliga medel.

– EU:s syn på Taiwan-frågan måste vara att vi håller fast vid idén om Ett Kina och följaktligen inte stöder Taiwans självständighet, skrev han på Twitter under onsdagen.

Samtidigt har Frankrikes president Emmanuel Macron, just hemkommen från ett besök till Peking, sagt att EU inte bör ta ställning i frågan.

– Vi får inte trassla in oss i en kris som inte är vår, sa han i en intervju med Politico under söndagen.

”Redo för strid när som helst”

Den nyligen avslutade militärövningen syftade till att öva på bakhållsangrepp på förtöjda fartyg i vattnet runtom Taiwan, enligt den statliga kinesiska tv-kanalen China Central Television.

– Militära styrkor är redo för strid när som helst och kommer att förstöra alla typer av separatistiska eller utländska inblandningsförsök för Taiwans självständighet, sade tv-kanalen enligt CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.