USA:s president Donald Trump och Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt. Foto: Alex Brandon, AP/TT

Bildt om Trump: ”Vet inte om jag ska skratta eller gråta”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har ställt in sitt planerade statsbesök till Danmark, som skulle ske i början av september – efter att Danmark avvisat en försäljning av Grönland.
– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt i Morgonstudion.

USA:s president Donald Trump ska inom kort på Europaturné och hade bland annat planerat att göra ett statsbesök i Danmarks huvudstad Köpenhamn den 2-3 september.

Förra veckan skrev tidningen Wall Street Journal att USA ville köpa loss Grönland från Danmark – uppgifter som Vita huset under helgen bekräftade. Både danska och grönländska politiker tog avstånd från möjligheten att Grönland skulle kunna bli amerikanskt.

Kort därpå meddelade Trump via Twitter att statsbesöket skjuts upp på obestämt framtid.

– Jag tänker att det är viktigt att han får se att allt inte är till salu. Jag tror att det här kan vara en läxa, säger utrikesminister Margot Wallström (S)i Morgonstudion.

”Fullständigt bisarrt”

Carl Bildt, som medverkade i programmet via länk säger att händelsen är ”fullständigt bisarr” och att man får ”gräva djupt i historieböckerna för att hitta en liknande händelse”.

– Man kan tolka det som att han inte riktigt vet vad statsbesök handlar om. Det är en symbolisk markering av den goda relationen mellan två nationer. Förenta staterna och Danmark är allierade sedan mycket lång tid. Danmark har varit trogna allierade och har hjälpt USA i både Irakkriget och i Afghanistan, säger Bildt.

Han menar att det inställda Danmarksbesöket kan få negativa konsekvenser.

Diplomatiska konsekvenser

– Det får väl den effekten att länder blir skeptiska till att planera statsbesök med Donald Trump för att han kommer med bisarra krav – och får han inte igenom dessa, ställer han in. Statsbesök är ju en stor sak att ordna, med höga kostnad och ett stort engagemang.

Det låter som att du är upprörd?

– Jag vet inte om jag är upprörd eller road, om jag ska skratta eller gråta. Sådant här förekommer bara inte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer