Mette Frederiksen och Donald Trump. Foto: Mandel Ngan/Naina Helén Jåma/TT

Trump ställer in resa till Danmark – efter Grönlandsnobben

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för USA:s president. Han ställer nu in sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

Twitter meddelar Donald Trump att han ställer in sitt tänkta statsbesök i Danmark. Trump ogillar att landet inte gett positiva signaler om en försäljning av Grönland.

”Danmark är ett väldigt speciellt land med ett fantastiskt folk, men baserat på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om att hon inte vill diskutera en försäljning av Grönland skjuter jag upp vårt planerade möte om två veckor till en annan gång,” skriver Trump.

”Inte till salu”

Den danska regeringen hade vid 04-tiden på natten ännu inte kommenterat de nya uppgifterna. Mette Frederiksen kallade i söndags uppgifterna om USA:s vilja att köpa Grönland för absurda.

– Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland är grönländskt. Jag hoppas fortfarande att det inte är på allvar, sade Frederiksen till den grönländska tidningen Sermitsiaq i samband med ett besök på ön.

När Trump i måndags för första gången luftade sina tankar om att kanske inte åka till Danmark sade statsministern:

– Jag ser verkligen fram emot besöket. USA är vår viktigaste säkerhetspolitiska allierade.

Besöker Polen

Någon timme efter Trumps meddelande om det inställda besöket bekräftade Vita huset att Trump har strukit Danmark från resan till Europa. Presidenten skulle besökt Köpenhamn 2–3 september och enligt tidigare uppgifter bland annat diskutera det geopolitiska läget i Arktis och delta i en serie bilaterala möten och träffa näringslivsledare. Enligt danska uppgifter skulle han även diskutera militära samarbeten inom ramen för Nato.

Trumps planerade besök i Polen från den 31 augusti påverkas inte av de nya uppgifterna.

Grönland är världens största ö, med en befolkning på cirka 56 000 invånare. Runt 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.

Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814. 1953 ändrades Grönlands status från koloni till danskt län och 1979 fick grönlänningarna självstyre.

Det innebär att den danska drottningen är statsöverhuvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikes- och försvarspolitik, rättsväsende och administrationen av naturtillgångar.

2009 utvidgades självstyret. Grönland fick äganderätten till sina naturtillgångar i marken, med förbehållet att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarande grad.

Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.

Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.