Bilindustrin söker lån från EU-länder

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt pressade bilindustrin har trots motgångarna i USA:s kongress inte gett upp hoppet om stödlån.

Volvo-ägaren Fords tyske chef, Bernhard Mattes, upprepade i dag de europeiska kollegornas krav på att EU ställer upp med lån på upp till 40 miljarder euro till den europeiska bilindustrin.

Mattes hävdar att lånen behövs för att tillverkarna ska kunna ställa om till produktion av bränslesnålare bilar.

Han betonar att det handlar om lån med ränta som ska betalas tillbaka.

”Stå emot”

Europeiska investeringsbanken (EIB) sade i måndags att banken är på väg att föreslå en utvidgning av sitt låneprogram med 20-30 procent upp till 10-15 miljarder euro, varav en del skulle kunna öronmärkas till fordonsindustrins omställningsproblem.

EIB-förslaget är på väg till EU:s finansministrar, som samtidigt utsätts för påtryckningar från EU:s konkurrenskommissionär Neelie Kroes.

-Jag vädjar till alla regeringar att inte ge sig in i den kostsamma fällan som en tävling i stödåtgärder är. Vi har alla hört kraven, särskilt i Frankrike, Tyskland och USA, på att stöd måste ges till bilindustrin. Alla regeringar måste stå emot det, sade hon på fredagen.

Honda drar ned

Samtidigt anslöt sig Honda till den långa rad biltillverkare som på senare tid dragit ned produktionsmålen för 2009. De drar ned med 150.000 fordon per år, ett besked som ligger i linje med vad Toyota och Nissan talat om de senaste dagarna.

Nissan fick på fredagen även sitt kreditbetyg sänkt av Fitch Ratings, som pekade på biltillverkarens exponering mot den kärva bilmarknaden i USA.

U-sväng

I torsdags fick de tre biljättarna från Detroit – som varnat för en ”katastrofal kollaps” i recessionens USA – göra en u-sväng i frågan om ett amerikanskt stödpaket.

De har begärt 25 miljarder dollar i stödlån utöver det omställningspaket, villkorat av miljöåtgärder, på 25 miljarder som antogs i september. Men hittills har det inte gått att ta fram ett förslag med stöd av en kongressmajoritet och Vita huset.

Enligt senatens majoritetsledare Harry Reid har bilindustrin nu till den 2 december på sig att ta fram en långsiktigt hållbar omstruktureringsplan där det visas att det stöd som nu kan bli aktuellt blir det sista industrin behöver.

Han beklagade samtidigt man inte lyckats enas om åtgärder trots att miljontals arbetstillfällen i USA står på spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.