Tobias Billström går från ”helt övertygad” till ”stora förhoppningar” om att Sverige blir medlemmar i Nato innan toppmötet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Billström inte längre ”helt övertygad” om svenskt Natomedlemskap i juli

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Tobias Billström (M) var tidigare ”helt övertygad” om att Sverige skulle bli Natomedlem till toppmötet i Vilnius i juli.

Nu har han ändrat ordval till att han har ”stora förhoppningar”.

– Jag har noterat att de här sakerna som framförts de senaste dagarna, framför allt från Ungerns sida, gör att man alltid har anledning att se till att moderera sina ord, säger Tobias Billström.

– Jag tycker att förhoppningsfull i det här sammanhanget är bättre.

Det var i en intervju med SVT:s Agenda för två veckor sedan som Tobias Billström sade att han var ”helt övertygad” om att Sverige skulle bli Natomedlem till Vilniusmötet den 11–12 juli.

Därefter har Ungern, som tillsammans med Turkiet är det enda land som inte ratificerat Sverige, kommit med mer kritik och angett tre skäl till varför man tvekar om att godkänna den svenska ansökan.

Ungern om Sverige: ”Brist på respekt”

Bland annat har den ungerska regeringen sagt att Sverige konstant underminerar relationen till Ungern när svenska politiker kritiserar landets rättsväsende.

”Brist på respekt” och en ”moralisk överlägsenhet” är andra ord som använts om Sverige.

– Vi ser inga skäl till varför man inte skulle ratificera oss. De skälen har ingenting med den svenska Natoansökan att göra, det är något helt annat. Det handlar om vilka synpunkter EU haft på Ungern, säger Billström.

Han framhåller att även Finland kritiserat Ungerns demokratiska brister men trots det släpptes Finland igenom av det ungerska parlamentet i måndags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet