Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesministern: Om den putinistiska världsbilden vinner så kommer mindre stater som Sverige ha väldigt lite att säga till om. Foto: SVT

Billström (M): Utan stödet hade Ukraina inte funnits som stat

Publicerad

Omvärldens stöd till Ukraina har den senaste tiden börjat knaka i fogarna. Sverige står dock fast vid sin linje, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

– Utan de stödåtgärder till Ukrainas budget som EU har gjort hade inte Ukraina funnits som stat vid det här laget, säger han i Agenda.

Under de år av krig som nu gått i Ukraina har USA och EU trätt fram som landets främsta allierade i kampen mot den ryska invasionen. Miljard efter miljard har strömmat in i landet – dels i form av vapen, men också i rena ekonomiska tillskott.

På senare tid har dock stödpaketen börjat stöta på patrull. När EU i veckan skulle enas om en utökad långtidsbudget för att stötta Ukraina lade Ungern in sitt veto och stoppade satsningen.

Kriget i Ukraina

Utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte recensera Ungerns agerande i frågan, men säger att Sveriges hållning är tydlig.

– Vi anser inte bara att Ukraina behöver det här stödet. De förtjänar det eftersom de ukrainska soldaterna också strider för vår frihet och vår demokrati. Vi kommer naturligtvis helhjärtat att kämpa för att Ukraina ska få de här pengarna, men det kommer att krävas ytterligare möten.

”Har tiden på vår sida”

På andra sidan Atlanten har president Bidens planerade stödpaket också blockerats av oliktänkande. Där kräver republikanerna hårdare gränskontroller mot Mexiko för att stödet ska släppas igenom kongressen.

Att både EU och USA kommer över dessa hinder är helt avgörande, menar Billström (M). Inte minst då inget tyder på att kriget kommer ta slut i närtid.

– EU:s förmåga att rusta och ge Ukraina det stöd de behöver tillsammans med USA överstiger flera gånger om allt som Ryssland kan sätta i spel. Vi har tiden på vår sida, det har inte president Putin, säger Billström och fortsätter:

– Det handlar om att se sanningen i vitögat och förstå att politiskt ledarskap och uthållighet är det som kommer hjälpa Ukraina att vinna det här kriget. Alternativet vore att den putinistiska världsbilden skulle vinna. Gör den det kommer mindre stater som Sverige och andra mindre stater runtom i världen ha väldigt lite att säga till om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet