Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ohlas barn Viktor är ett av dem som Viktoria Novikova hämtat hem. Se när familjen återförenas i klippet. Foto: SVT/Dokument utifrån

Hon letar efter ukrainska barn som stulits under kriget

Uppdaterad
Publicerad

Viktoria Novikova jobbar med att få hem stulna ukrainska barn som ska ha förts bort under kriget mot Ryssland. Ett av barnen hon funnit visade sig vara bortadopterat till en man nära Vladimir Putin.

– Det är få som gör det jag gör, säger Viktoria Novikova.

I mars i år utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin. Domstolen menar att det finns ”rimliga skäl” att tro att Putin bär ett straffrättsligt ansvar för förflyttningen av barn från ockuperade områden i Ukraina till Ryssland, vilket kan betraktas som ett krigsbrott.

 – Min uppgift är att föra tillbaka dessa barn men det är också viktigt att identifiera de som är involverade i själva brottet, säger Viktoria Novikova.

Oklart hur många barn som förts bort

Hur många barn det handlar om finns det olika uppgifter om. Enligt Ukrainska människorättskommissionären Dmytro Lubinet är det 19 540 ukrainska barn som förts bort av Ryssland. Enligt en granskning av flera europeiska public service-bolag är det minst 400 barn.

Viktoria Novikova har hjälpt flera barn att få komma tillbaka till sitt hemland, eller sina föräldrar.

– Jag gillar utmaningar, och att lösa dem. När jag gör detta känner jag mig mänsklig, säger Viktoria Novikova.

Från ryskt håll avfärdas arresteringsordern mot Putin.

Se hela Dokument utifrån: Putin och Ukrainas stulna barn på SVT Play eller 17/12 klockan 22.00 på SVT2. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.