Sedan 2013 är Afghanistan största mottagarlandet för svenskt bistånd. Foto: TT

Biståndet från Sida kan omprövas om talibaner tar över

Uppdaterad
Publicerad

Om talibaner tar över styret kan delar av det miljardstora svenska Afghanistanbiståndet omprövas. Det meddelar Sida till Dagens nyheter.

Förra året gav svenska staten runt en miljard kronor och i april fattade regeringen beslut om att fortsätta på samma nivå. Sedan 2013 är Afghanistan största mottagarlandet för svenskt bistånd.

Men nu kan biståndet omprövas om talbanerna tar över makten, skriver Dagens Nyheter.

– Vi måste ha beredskap för olika scenarier. Oavsett om det är ett talibanövertagande, en utveckling där regeringen lyckas hålla städer och talibaner kontrollerar landsbygden, eller ett sönderfall med inbördeskrig mellan olika grupper, säger Göran Holmqvist, chef för Sidas avdelning för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd, till tidningen.

UD: Lämna Afghanistan nu

Sedan den 10 februari 2006 avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Afghanistan. Till följd av ytterligare försämringar i säkerhetsläget uppmanar Utrikesdepartementet från och med den 5 augusti 2021 alla svenskar som befinner sig i Afghanistan att lämna landet.

Även det brittiska utrikesdepartementet har ombett sina medborgare att lämna Afghanistan, och varnar också för en hög risk för terrorattacker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet