Laxodlarna tvekade på om de skulle gripa in eller inte, men till slut tyckte de så synd om örnen att de ville rädda den. Foto: Mowi Canada West

Bläckfisken försökte dränka örnen – då grep laxodlarna in

Uppdaterad
Publicerad

En vithövdad havsörn fick plötsligt se sig själv i andra änden av näringskedjan när en bläckfisk på något sätt fick tag i den. Men efter att ett gäng laxodlare gripit in kunde alla inblandade komma undan oskadda.

Det var i en laxodling i Quatsino, Kanada som laxodlarna plötsligt hörde ljudet av plaskande och tjutande. En stor bläckfisk hade på något sätt fått tag i en vithövdad havsörn och vägrade släppa taget.

Laxodlarna var till en början tveksamma till att gripa in.

– Vi var osäkra. Det var ju naturens gång, den starkes överlevnad. Men det var hjärtskärande att se bläckfisken försöka dränka den här örnen, säger laxodlaren John Ilett till CNN.

Med hjälp av en krokförsedd stav lyckades de få bläckfisken att släppa taget. Örnen satte sig på en gren och vilade sig en stund innan den flög iväg. Även bläckfisken simmade iväg oskadd.

John Ilet har jobbat på havet i 20 år och räknar det här som en av de häftigaste upplevelserna han har varit med om.

– Det är stunder som den här som gör att jag älskar mitt jobb och att kunna vara ute i naturen där jag kan arbeta och bo. Det är fantastiskt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.