Bild från Tel Aviv, Israel. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

Blandade reaktioner på avtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten

Uppdaterad
Publicerad

En kniv i ryggen på palestinierna eller en öppning för en tvåstatslösning – fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten har väckt blandade känslor i omvärlden. FN, Storbritannien och Jordanien finns bland dem som uttrycker försiktig optimism, medan avtalet fördömts av Iran och Turkiet.

”Ett förräderi av Jesursalem, Al-Aqsa och den palestinska frågan”. Det kallade Nabil Abu Rudeineh, en rådgivare till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, avtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten som länderna ingick på torsdagen.  

”Det palestinska ledarskapet förkastar Förenade Arabemiratens, Israels och USA:s överraskande tillkännagivande,” fortsatte uttalandet.

”Historien kommer inte förlåta”

Också Turkiet har förkastat överenskommelsen. Enligt nyhetsbyrån Reuters säger landets utrikesdepartement att historien inte kommer förlåta Förenade Arabemiraten för att ha ingått avtalet.

Irans utrikesdepartement säger att det är ”en kniv i ryggen på palestinierna” och kallar avtalet för farligt, rapporterar Al Jazeera som citerar den iranska nyhetsbyrån Irna.

Även Hamas är missnöjda med överenskommelsen, enligt vilken Israel förbinder sig att delvis upphöra med annekteringen av palestinskt territorium.

”Det här avtalet uppmuntrar till ockupationen av Israel, till att fortsätta sitt förnekande av det palestinska folkets rättigheter och till och med till att fortsätta sina brott mot vårt folk, ” säger Hamas talesperson Hazem Qassem i ett uttalande.

”Återuppta meningsfulla förhandlingar”

Bland dem som uttryckte sig positivt finns FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

”Generalsekreteraren välkomnar det här avtalet, i förhoppning om att det ska skapa en möjlighet för israeliska och palestinska ledare att återuppta meningsfulla förhandlingar som kommer att förverkliga tvåstatslösningen i linje med relevanta FN-resolutioner, internationell lag och bilaterala avtal”, säger en talesperson för Guterres i ett uttalande.

Jordanien säger att avtalet kan föra framåt avstannade fredsförhandlingar, om det får Israel att acceptera en palestinsk stat. Misslyckas detta kan det hota säkerheten i hela regionen, säger landets utrikesminister Ayman Safadi.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var hoppfull i ett inlägg på sociala medier.

”Förenade Arabemiratens och Israels beslut att normalisera förbindelserna är oerhört goda nyheter,” skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer