Foto: SVT

Stina Blomgren: ”Det återstår att se om det här avtalet är så stort som man påstår”

Uppdaterad
Publicerad

Israel och Förenade arabemiraten (UAE) har undertecknat ett fredsavtal som av USA:s president Donald Trump beskrivs som ”historiskt”.
– Det återstår att se om det här avtalet är så stort som man påstår, säger SVT:s Mellanöstern-korrespondent Stina Blomgren.

Avtalet som slöts på torsdagen har kommit till med hjälp av medling från USA och syftar till att normalisera relationen mellan länderna.

Det benämns Abraham-avtalet och är en produkt av utdragna förhandlingar.

– USA:s president Donald Trump beskrivet avtalet som historiskt. Målet är att normalisera relationen mellan länderna, säger Stina Blomgren.

Blir det så?

– Det är lite tidigt att säga effekten av avtalet. Man presenterar det som något stort. Det är första gången på 26 år som ett arabiskt land sluter fred med Israel. Men vi vet inte vad effekten av det här avtalet blir.

Var det överraskande?

– Det var absolut överraskande. Det ska innebära att Israel släpper sin planer att annektera stora delar av den ockuperade Västbanken.

Finns det hinder?

– Det är många frågor som inte är besvarade än så länge. Man säger att det här ska lösa frågan om Palestina som ju har varit en av USA:s president Donald Trumps ambitioner. Det återstår att se om det här avtalet är så stort som man påstår, säger Stina Blomgren på plats i Beirut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer