• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: TT

Blekta koraller även utanför Japan

Ytterligare ett korallrev har blivit skadat av för höga vattentemperaturer och blekts, enligt japanska forskare. Och den här gången handlar det om det nordligaste i världen, mellan de japanska Tsushima-öarna.

Ungefär 30 procent av korallerna i området har blekts, konstaterar nu forskarna, knutna till landets nationella institut för miljöstudier, efter ett besök i november förra året.

LÄS MER: Ny massdöd av koraller drabbar Barriärrevet

-Till nyligen har koraller i Okinawa tagit tillflykt i vatten med lägre temperaturer. Men nu är även de hotade. Situationen är allvarlig, säger Hiroya Yamano, som ledde gruppen forskare.

Klara ej stark värme

Koraller skyddar kuster från stormar och erbjuder skydd och livsrum åt fisk och andra sjölevande djur. Koraller kan återhämta sig från svag blekning men överlever sällan om de utsätts under lång tid eller utsätts för alltför stark värme.

LÄS MER: Därför bleks havets koraller

Sedan 2015 har temperaturerna i vattnen vid i stort sett samtliga tropiska korallrev varit över det normala, och mer än 70 procent av reven har haft så höga vattentemperaturer att det kan leda till blekning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer