Nicolas Sarkozy på ett politiskt möte tidigare i november. Foto: TT

Blingbling-presidenten satsar på comeback

Uppdaterad
Publicerad

Den förre franske presidenten Nicolas Sarkozy ser sig som Frankrikes räddare. I helgen ska hans parti välja ny ordförande. Sarkozy är kandidat och det tolkas som att han siktar på comeback i presidentvalet 2017.

Sarkozys popularitetssiffror var låga när han förlorade makten i maj 2012 till socialisten François Hollande. Fransmännen var utleda på den egocentrerade och lyxbesatte presidenten. Ordet bling-bling användes för att beskriva hans regeringsstil.

Idag är de ännu mera utleda på Hollande som får rekordlåga opinionssiffror och som inte lyckats med att lösa Frankrikes ekonomiska kris med en arbetslöshet på över 10 procent.

Så Sarkozy vädrar morgonluft. Det var en förfärlig förödmjukelse för honom att förlora till den föga karismatiske Hollande. Det var första gången på 30 år som en sittande president förlorade. Men 2012 sågs Hollandes allmänt erkända tråkighet som en tillgång – en motpol till bling-bling-presidenten Sarkozy.

Första steget

Det första steget tas på fredagen då hans konservativa parti UMP (Unionen för en folkmajoritet) håller interna val som avslutas på lördag kväll. Sarkozy lovar att föryngra och stärka partiet – hans taktik tycks vara att först rädda partiet och göra sig oumbärlig och sedan ta upp kampen om att bli partiets presidentkandidat.

Röstningen på fredagen och lördagen sker via internet och resultatet väntas meddelas på lördagskvällen. Knappt 270.000 medlemmar deltar i valet. Om ingen kandidat får över 50 procent hålls en ny valomgång den 6 december.

Sarkozy meddelade i september – på Facebook – att han tänkte ställa upp. Det som komplicerar för Sarkozy är att både han och hans parti är indragna i skandaler.

Det gäller bland annat den så kallade Bygmalion-skandalen. Under sin valkampanj 2012 ska Sarkozy ha överskridit beloppsgränsen för hur mycket en presidentkandidat får spendera i kampanjer. Mellanskillnaden ska ha debiterats på falska fakturor till UMP.

Svek mot folket

På Facebook förklarade han att det skulle vara ett svek mot franska folket att förbli en åskådare när Frankrike hade drabbats av Hollandes politik. Han ser sig alltså som en nationens räddare.

En opinionsmätning strax efter hans besked på Facebook visade dock att sex av tio fransmän inte ville ha honom tillbaka.

Först 2016 hålls interna primärval om vem som ska bli partiets presidentkandidat i valet 2017. Många väntar sig att Sarkozy vinner partiledarvalet – men däremot är det inte säkert att han sedan vinner partiets stöd för att bli presidentkandidat.

Har mognat

Men den 59-årige Sarkozy lovar nu allmänheten att han har mognat och blivit en annan människa. Nu ska han bara övertyga väljarna om det. Och hålla sin egen hyperaktiva personlighet i styr.

Om han väljs till partiets ordförande på lördagen betyder det troligen att kampen om presidentmakten börjar genast. Sarkozys tal nu liknar redan hans valtal i kampanjen 2012. Frankrike riskerar att genomleva en lång valkampanj fram till våren 2017. Sarkozy kommer inte att ligga på latsidan.

Strid om partiets linje

Det finns också en stor och viktig strid om partiets linje. Ska det anpassa sig till högerpopulisten Marine Le Pens Nationella fronten och dess EU-kritiska program eller ska det lägga sig i mitten?

Sarkozy har lovat att vinna tillbaka de väljare som UMP förlorade till Le Pen i valet 2012. Hans tal på sistone har upprepat hans favoritämnen om lag och ordning och en fransk nationalidentitet.

Han har också anslagit EU-kritiska tongångar med löftet att ”hälften av EU:s makt” ska tas tillbaka. Han menar att EU ska få minskad rätt att blanda sig i medlemsländernas politiska beslut.

De två som är Sarkozys rivaler om den framtida presidentkandidaturen är François Fillon och och Alain Juppé som båda varit premiärministrar tidigare. (De ställer inte upp i ordförandevalet).

Säker på att vinna

Sarkozy har om dem sagt att han ”kommer att behöva dem i framtiden” – ett uttalande som tyder på att han är säker på att vinna slutstriden om makten inom partiet 2016. Juppé anses vara den som kommer att vara Sarkozys störste rival om presidentkandidaturen och anses idag vara den populäraste UMP-politikern.

Och medierapporteringen den senaste tiden visar att Sarkozy inte skulle få det överväldigande stöd som han själv har intalat sig att han har.

En sen mätning inför partiledarvalet visade att hans popularitet inom partiet har minskat med tio procent på en månad. Ändå var det 63 procent som såg honom som en möjlig partiledare i denna mätning, men hans rådgivare uppges ha väntat sig 85 procent.

Dystra siffror

En fråga som anses ha minskat hans popularitet är krav på att avskaffa en lag som Hollande stiftat som tillåter samkönade äktenskap. Lagen stöds av en majoritet av fransmännen.

Siffrorna för Sarkozy som politiker är ganska dystra för honom just nu. En mätning av opinionsinstitutet CSA i november visade att bara 35 procent av fransmännen hade en positiv bild av honom, 63 procent hade en negativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.