Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här drabbar kravallpolis och demonstranter samman i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Foto: AP

Blodigt på gatorna när Mileilagar röstas fram

Publicerad

Blodiga sammanstötningar mellan demonstranter och kravallpolis på gatorna och bitter politisk debatt långt in på natten. Högerpopulisten Javier Mileis radikala omdaning av Argentina går inte smärtfritt – men nu har senaten gett ett övergripande ja.

Under hela onsdagen använde polis pepparsprej, tårgas och vattenkanoner på gatorna runt kongressen i Buenos Aires. Ett antal demonstranter och poliser uppges ha skadats i gatustriderna, som pågick i timmar.

Bilar sattes i brand under de ilskna protesterna som riktar sig mot den ultraliberale presidenten Javier Mileis lagpaket som debatteras i senaten. Efter elva timmars debatt röstade senatorerna ja till paketet som helhet. Men sedan tog omröstningar om varje artikel vid, en procedur som väntas pågå in på morgonen.

Oppositionen varnar

Bland de radikala förslagen finns ett ettårigt ekonomiskt undantagstillstånd för att tillåta presidenten privatisera en rad offentligt ägda företag, försvagat anställningsskydd, begränsad tillgång till garantipension och skattemässiga incitament för att främja investeringar.

Oppositionen varnar för att omläggningen är så långtgående att den skulle radera årtionden av utveckling.

Saknar majoritet

Milei och hans regering beskriver det i stället som ett nödvändigt nästa steg på vägen mot att stöpa om Argentinas krisande ekonomi i grunden. Presidenten saknar majoritet i kongressen och en radikalare första version av lagpaketet har tidigare röstats ner. Den bantade version som nu debatteras godkändes av underhuset, deputeradekammaren, i april.

Presidenten har tidigare, genom dekret, bland annat skurit ner 50 000 offentliga tjänster och avskaffat bränsle- och transportsubventioner.

Se bilder från gatustriderna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.