Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här möts Javier Milei och Elon Musk för första gången – ”de konstruerar politiskt kapital” Foto: TT/Elon Musks X

Därför är Argentinas omstridda president ”el loco” Elon Musks nya bästis

Uppdaterad
Publicerad

Argentinas nya president Javier Milei kallar sig för anarkokapitalist och libertarian, och har fem klonade hundar. Nu har han inlett en ”bromance” med techmiljardären Elon Musk.

– De är båda högljudda. De är båda ”troll” online. När dessa två personer lyckas bli virala, kan de dominera agendan, säger journalisten Agustino Fontevecchia i Utrikesbyrån.

Efter månader av ömsesidig beundran på sociala medier möttes äntligen Elon Musk och Javier Milei på en Teslafabrik i Texas den 12 april.

”För en spännande och inspirerande framtid!” skrev Musk på X, efter mötet.

Utrikesbyrån

– Väljarna ser en argentinsk president som bjuds in av världens rikaste man, som har potential att generera investeringar i litium och potential att ta elbilar till Argentina. Det får väljarna att tänka att det är presidenten de vill ha, säger den argentinske politikkrönikören Augustino Fontevecchia i Utrikesbyrån.

Enligt honom är det mindre viktigt vad som sägs, istället är det det faktum att de här två männen kommunicerar på sociala medier som har betydelse.

– Det är så de konstruerar politiskt kapital.

Musks meme om Milei blev viral

Den ultraliberala Javier Milei vill avskaffa centralbanken, legalisera försäljning av organ och förbjuda abort.

Milei, som kallar sig själv för ”el loco”, har tidigare hyllat Elon Musk som en frihetsförebild och nyligen svarade Musk med en ”meme” på X.

Bilden föreställde ett naket par som har sex samtidigt som mannen tittar på en datorskärm föreställande Javier Milei, som håller tal i Davos, där han hyllade kapitalismen. ”So hot rn” skrev Elon Musk, vilket kan översättas till ”så kåt just nu”.

– Om du blir en ”meme”, och du blir viral, betyder det att du har uppnått maximal framgång när det gäller att påverka så många som möjligt. Det var vad som hände i mötet mellan Javier Milei och Elon Musk, med de här ”memesen” som var sexuellt explicita och roliga och politiskt inkorrekta, säger Augustino Fontevecchia.

– De blir till ett kärlekspar i sin ideologiska övertygelse, säger Ulrica Schenström, kommunikationsstrateg och vd för tankesmedjan Fores.

Men vad har de båda gemensamt? Och vem har mest att vinna på relationen? Se Utrikesbyrån: Musks nya BFF på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet