Chefredaktören för Bloomberg L.P., John Micklethwait, har beslutat att bolaget inte ska granska presidentkandidaten – och ägaren av Bloomberg L.P. – Michael Bloomberg. Foto: TT

Bloomberg L.P. ska inte granska Bloomberg

Publicerad

Ett av världens största medie- och informationsbolag, Bloomerg L.P., kommer inte att granska den nye demokratiske presidentkandidaten i det amerikanska valet 2020. Anledningen? Han – Michael Bloomberg – äger företaget.

Mediebolaget kommer inte heller att granska hans demokratiska motståndare, uppger The Guardian.

Riktlinjerna har satts av chefredaktören John Micklethwait efter att bolagsgrundaren Michael Bloomberg meddelande sin kandidatur till presidentvalet i USA, enligt The Guardian.

Reportrarna kommer dock att rapportera om opinionsundersökningar och hur det går för Bloomberg i sin kampanj. De kommer dock inte att granska presidentkandidaten eller någon av hans demokratiska motståndare. Granskningen av nuvarande presidenten Donald Trump kommer att fortsätta.

Kritiseras

Beslutet möts av kritik av flera personer, bland annat en tidigare redaktör på Bloomberg Businessweek, som kallar beslutet för ”förbluffande” och som anser att journalisterna där förtjänar mycket bättre än detta.

Micklethwait förklarar beslutet med att det inte finns någon poäng i att försöka hävda att rapportera om presidentkampanjen kommer att vara enkelt för en nyhetsredaktion som byggt sitt varumärke kring att inte rapportera om sig själva.

Bevisat opartiskhet

Om andra trovärdiga nyhetsredaktioner granskar Bloomberg eller andra demokrater kommer mediebolaget Bloomberg L.P. att sammanfatta nyheten eller publicera den i dess helhet, något som inte är ett problem då bolaget sedan tidigare bevisat sin opartiskhet, menar chefredaktören.

Bloomberg L.P. grundades 1990 och enligt Forbes är Michael Bloomberg världens nionde rikaste människa. Den 24 november annonserade han sin presidentkanditatur till 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.