Michael Bloomberg meddelade på söndagen att han kommer kandidera till presidentvalet 2020. Arkivbild. Foto: REUTERS/Brian Snyder

Bloomberg ställer upp i USA:s presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Demokraten Michael Bloomberg ställer upp i USA:s presidentval nästa år. Det meddelade den före detta borgmästaren i ett brev på sin kampanjsajt mikebloomberg.com

Bloombergs sena kandidatur sker när det är mindre än tre månader kvar till den första omröstningen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat. Han har tidigare uppgett att han inte tänkt ställa upp. Att han nu gör det sägs vara för att han inte anser att några av de andra demokraterna har en chans att vinna över Trump, skriver CNN.

En av världens rikaste män

Den av demokraternas kandidat som hittills legat bäst till är förre vicepresidenten till Obama, Joe Biden, men han har fallit i opinionsmätningarna, bland annat i viktiga stater som Iowa som är först ut att rösta den 2 februari. Enligt CNN har Bloomberg också sett att Biden haft problem att samla in tillräckligt med pengar till sin kampanj.

Det senare är ett problem som mångmiljardären Bloomberg inte kommer att ha, som en av världens rikaste män. Enligt uppgifter har han lagt 37 miljoner dollar på tv-reklam de kommande två veckorna.

Ett annat problem som pekats ut bland demokraternas främste kandidater är deras höga ålder, och där har Bloomberg inga fördelar. Med sina 77 år är han bara knappt ett halvår yngre än Bernie Sanders och ett drygt halvår äldre än Joe Biden. Donald Trump var med sina då 70 år den äldsta presidenten att bli vald 2016.

”Kanske aldrig återhämtar oss”

I brevet på sin kampanjsida förklarar Bloomberg sitt beslut att kandidera med att demokraterna helt enkelt måste vinna valet 2020.

”Jag kandiderar till president för att besegra Donald Trump och återbygga Amerika. Vi har inte råd med fyra år till av president Trump. Om han vinner en gång till kanske vi aldrig återhämtar oss från den skadan,” skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.