SVT:s korrespondent: ”Kandidaternas ålder ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt följde Demokraternas debatt i natt. Hon tycker att det nu börjar bli tydligare att kandidaterna försöker markera sina egna identiteter.

– De försökte visa vad just de stod för. De har varit lite för enade de senaste debatterna och nu ville de sticka ut, säger Bergfeldt.

De tre toppkandidaterna är alla över 70 år. Är åldersfrågan problematisk för Demokraterna?

– Ja, det är den. Donald Trump var den äldste att bli president med sina då 70 år och alla tre demokrater som är i topp skulle bli den äldsta personen någonsin att bli president. Jag har mött många unga demokrater som inte gillar att toppkandidaterna är så gamla. Det gäller alltså för dem att försöka bevisa, främst för unga väljare, att ålder och erfarenhet är något positivt här.

Vem var vinnaren?

– Elizabeth Warren var en vinnare eftersom att hon behandlades som det stora hotet av de andra kandidaterna. Hon blev gång på gång attackerad av de andra, vilket ledde till att hon också fick mest prattid, totalt sex minuter mer än Joe Biden. Under den tiden hinner man säga mycket. Hon fick hon stå i centrum och få fram sina egna poänger, så Warren är nog nöjd efter den här debatten.

– Sedan fick Kamala Harris och Cory Booker kvällens största applåder när de pratade om kvinnors rättigheter kring att bestämma över sina egna kroppar. Båda påpekade att detta får för lite uppmärksamhet.

Vem var förloraren?

– Joe Biden. Den här typen av debattformat, när man ska svara på 60 sekunder, funkade inte särskilt bra för honom. Han blandade ihop ord och länder och när han är under tidspress så börjar han ofta på en tråd och slutar med en annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.