Gu Kailai förs in till rättegången Foto: Scanpix

Bo Xilais fru erkänner mord

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska advokaten Gu Kailai erkänner att hon orsakat britten Neil Heywoods död förra året, efter att hon ”brutit samman mentalt”, uppger nyhetsbyrån Nya Kina.

Hon ska ha sagt till domstolen att hon ville skydda sin son, som hotats.

Gu säger vidare att hon väntar sig en rättvis dom och att hon kommer att acceptera sitt straff.

Giftmord i Kina

Anklagelserna mot Gu har setts som ett sätt för kommunistpartiet att bli av med hennes make, den petade toppolitikern Bo Xilai.

Poliser försökte dölja brottet

Fyra poliser erkände på fredagen vid domstolen i Heifei att de försökt hjälpa Gu Kailai att dölja brottet. Samtliga är verksamma i megastaden Chongqing i södra Kina, där Neil Heywood hittades livlös i ett hotellrum i november förra året och där Gu Kailais make Bo Xilai styrde fram till dess att han petades ur partiets toppskikt tidigare i år. Poliserna ska ha gömt bevis och skyllt brittens plötsliga död på överdriven alkoholkonsumtion.

En tjänsteman vid domstolen uppgav att rättegången tagit slut sent på fredagen, och att domen mot de fyra poliserna förkunnas vid ett senare datum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftmord i Kina

Mer i ämnet