Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de kaosartade bilderna inifrån planet.

Boeings olycksdrabbade plan kan få flyga igen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s luftfartsmyndighet, FAA, har godkänt en inspektionsprocess som tillåter Boeingplan av typen 737 Max 9 att börja flyga igen om de uppfyller kraven.

Det var den 5 januari som en dörrplugg släppte och ett stort hål slets upp i passagerarkabinens vägg på ett Alaska Airlines-plan på väg till Ontario.

Boeing-planet befann sig då 5 000 meter upp i luften och tvingades nödlanda i Portland, Oregon, kort efter att man lyft från flygplatsen. Ingen skadades i incidenten.

Sedan dess har luftfartsmyndigheterna i både USA och Europa infört flygstopp för modellen Boeing 737 Max 9 och krävt att samtliga plan ska kontrolleras.

I ett pressmeddelande på onsdagen skriver FAA att man nu har godkänt en omfattande inspektions- och underhållsprocess som måste utföras på de 171 planen av samma modell världen över.

Efter en godkänd inspektion kommer flygplanet att vara berättigat att återgå i trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.