Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder inifrån planet.

Flygplan tvingades nödlanda – fönster och nödutgång slets loss

Uppdaterad
Publicerad

Ett Boeing-plan tillhörandes Alaska Airlines på väg till Ontario tvingades nödlanda i Portland, Oregon, kort efter att man lyft från flygplatsen. Orsaken? Ett stort hål hade slitits upp i passagerarkabinens vägg.

Det går knappt att föreställa sig passagerarnas skräck när ett fönster samt en del av väggen plötsligt slets loss och lämnade ett gapande hål efter sig. All luft sögs ut ur kabinen på ett ögonblick, detta på nära femtusen meters höjd.

En av passagerarna var Evan Smith.

– Det hördes en riktigt hög smäll mot den vänstra bakre delen av planet och ett svischande ljud. De sa att det satt en kille på samma rad som fick sin tröja avsliten och ut ur planet, och att hans mamma höll fast honom för att se till att han inte följde med, berättar han för New York Times.

Vad som orsakat händelsen är oklart, men den ska ha skett drygt en kvart efter start i samband med justering av kabintrycket. Trots dramatiken innan nödlandningen klarade sig samtliga 171 passagerare och sex besättningsmedlemmar utan allvarliga fysiska skador.

Planet är av modellen Boeing 737 Max 9 och ska ha levererats till flygbolaget i oktober. Alaska Airlines meddelar på lördagen att man tillfälligt stoppar samtliga flygningar med just den flygplansmodellen. Under lördagen beslutade även amerikanska luftfartsmyndigheten (FAA) att vissa Boeing 737 Max 9 tillfälligt ska stanna på marken. Det påverkar 171 plan världen över, som ska inspekteras innan de kan lyfta igen.

Olycksdrabbad modell

Flygsäkerhetsmyndigheten NTSB utreder händelsen, meddelar flygbolaget. Även tillverkaren Boeing, med tillverkning i närbelägna Seattle, ska bistå med bland annat tekniker.

Just storsäljaren 737 Max, dock med tillägget 8 i stället för 9, har tidigare varit olycksdrabbad. 2018 störtade ett flygplan i Indonesien och 2019 ytterligare ett i Etiopien. Två totalhaverier där 346 människor miste sina liv.

Flygplanstypen, som är utrustad med nya bränslesnåla motorer och en ny typ av datoriserad styrning, belades då med totalt flygförbud. Efter drygt ett år kunde det åter tas i trafik sedan tillverkaren åtgärdat problemen, som visade sig bero i fel styrningens programvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.