Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när flygplanets dörr öppnas under landning i klippet ovan. Foto: EPA/YONHAP/TT/Reuters

Flygpassagerare i Sydkorea öppnade flygdörr när planet var i luften

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan landning öppnade en man plötsligt en av dörrarna ombord på ett passagerarflygplan i Sydkorea. Trots det kunde planet landa säkert – men flera passagerare drabbades av andningssvårigheter.

– Det här ska inte kunna hända, säger flygexperten Anders Carlsson till SVT Nyheter.

Asiana Airlines-planet av modellen Airbus A321 var på väg in för landning på Daegus internationella flygplats i Sydkorea när en passagerare lyckades slita upp en av nödutgångarna i mitten av planet, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Planet var då cirka 250 meter upp i luften och kabinpersonalen ska inte ha kunnat stoppa mannen. Flera vittnar om att panik utbröt ombord. ”Jag trodde jag skulle dö”, säger en passagerare till Yonhap.

Planet landade med öppen dörr och passageraren, en 33-årig man, greps efter händelsen på fredagsmorgonen svensk tid. 194 passagerare fanns ombord på planet, som hade lyft från ön Jeju, drygt 45 mil söder om huvudstaden Seoul. 12 passagerare drabbades av andningssvårigheter och togs om hand efter landning.

Mannen, som i förhör, uppger att han känt sig stressad då han nyligen förlorade sitt jobb och att han snabbt ville ur planet.

– Han kände att flygningen tog längre tid än den borde och kände att han höll på att kvävas inne i kabinen, säger en polis till AFP.

Han riskerar nu upp till tio års fängelse.

”Har med hela säkerhetssystemet att göra”

Flygexperten Anders Carlsson, chefredaktör för Flygrevyn, har bevakat branschen i 20 år och aldrig hört talas om något liknande. 

– Det händer då och då att passagerare av olika anledningar försöker öppna dörrar ombord på flygplan, men eftersom det är tryckkabin är det omöjligt att öppna dörrarna uppe i luften, men här har det uppenbarligen fungerat, på 250 meters höjd är trycket inte så högt, säger han.

Anders Carlsson ser allvarligt på händelsen, som han menar måste utredas noga. 

– Dörrarna har med hela säkerhetssystemet att göra. Öppnar man dörren vid en nödsituation ska rutschkanan vid dörren fällas ut, vilket den gjorde i det här fallet. Hade det blivit ytterligare någon incident vid landning hade därför en utrymningsväg inte gått att använda. Det är allvarligt att han har förstört säkerhetsutrustning ombord, hade det hänt i Sverige hade rubriceringen kunnat vara luftfartssabotage.

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll konstaterar också att det handlar om en mycket ovanlig händelse.

– Det ska inte kunna ske och det måste utredas. Dörrar ska inte gå att öppna i luften, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.