Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zainab Muhammeds 13-åriga son Lawal är en av de som tillfångatagits av Boko Haram: ”De vill inte att barnen ska gå i skolan”. Foto: Reuters

Boko Haram tar på sig skulden för kidnappade skolpojkar i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Boko Haram har gått ut och sagt att de ligger bakom kidnappningen av över 300 skolpojkar i Nigeria, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Regeringen handlar långsamt eftersom det inte är deras barn som är drabbade. Vi är förkrossade, säger Zainab Muhammed som saknar sin 13-åriga son.

Fler än 300 skolpojkar saknas fortfarande efter att beväpnade män stormade en skola i Kankara, i den nigerianska delstaten Katsina, i slutet på förra veckan.

I ett röstmeddelande från ledaren av den nigerianska terrorgruppen Boko Haram, samma grupp som förde bort hundratals skolflickor i Chibok 2014, uppger han att de ligger bakom kidnappningen:

”Jag är Abubakar Shekau och våra bröder ligger bakom kidnappningen i Katsina”, löd meddelandet.

Efter skolattacken gjordes en gemensam räddningsaktion av Nigerias polis, flygvapen och armé och en del av pojkarna som lyckades fly ut i bushen under attacken har återfunnits.

Föräldrar vädjar till regeringen

Föräldrar och anhöriga till de försvunna eleverna vädjar nu till regeringen att fortsätta räddningsaktionen. En av dem är Zainab Muhammed, vars 13-åriga son är försvunnen sedan attacken. Hon är besviken på regeringen, som lovat att barnen ska återvända hem, men efter tre dagar har ingenting hänt.

– Om den här regeringen är rättvis, som den säger att den är, vill vi att de ska rädda våra barn eftersom de har kapacitet att göra det. Men de handlar långsamt eftersom det inte är deras barn som är drabbade. Vi är förkrossade, säger Zainab Muhammed till Reuters.

”De vill inte att barnen ska få utbildning”

Zainab Muhammed säger att hon skulle göra vad som helst för att få tillbaka sin son levande, till och med ta honom ur skolan om det är det terroristerna vill.

– De vill inte att barnen ska få utbildning. Om Gud vill, kommer de tillbaka levande och fortsätter sina studier hemma. Inget mer internat igen. Och till och med dagskolan, om de inte vill att de går i skolan stoppar vi dem, säger Zainab Muhammed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer