Larm om hundratals kidnappade barn i Nigeria

Publicerad

Beväpnade män har attackerat en skola i nordvästra Nigeria, och flera barn uppges ha kidnappats.

Det är dock oklart om någon verkligen förts bort.

Attacken i den oroliga delstaten Katsina inträffade enligt polisen sent på fredagen. Beväpnade män angrep skolan i distriktet Kankara, klockan 21.40 lokal tid, i vad som tros vara ett kidnappningsförsök.

I ett uttalande säger Gambo Isah, lokal polistalesperson, att poliser öppnade eld mot angriparna, vilket gjorde att elever lyckades fly.

Uppgifter om 400 bortförda

Enligt nyhetsbyrån AFP:s lokala källor har flera elever förts bort, medan två källor uppgett för Reuters att ungefär hälften av skolans cirka 800 elever saknas.

Nu arbetar polisen tillsammans med militären för att reda ut om angriparna lyckades kidnappa några barn. Enligt polisen är det inte fastslaget att elever saknas.

De har ännu inte kunnat räknas. Och elever uppges ha tagit sig till sina hem efter angreppet.

Eldstrid har utbrutit

President Muhammadu Buhari skriver i ett uttalande att militären lokaliserat de misstänkta kidnapparna och att en eldstrid utbrutit, där militären fått flygunderstöd.

Delstaten Katsina har stora problem med kriminella gäng som bland annat livnär sig på stölder och kidnappningar i förhoppningen att få ut lösesummor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.