Bolivias ex-president Evo Morales anklagas för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Bolivias nya styre anklagar den avgångne presidenten Evo Morales för att ha inlett ett förhållande med en minderårig. Justitiedepartementet har anmält Morales för sexuellt umgänge med minderårig och människosmuggling, meddelas vid en presskonferens i La Paz.

Anklagelserna baseras på ett antal bilder som påstås visa den tidigare presidenten på resor med en minderårig kvinna, identifierad som ”N.M.”.

Uppges ha varit 14 år

Bilderna ska komma från en mobiltelefon som tillhör en släkting till den i dag 19-åriga kvinnan. Hon påstås ha varit 14 år då hon först började följa med Morales på resor, skriver BBC som hänvisar uppgifterna till den spanska nyhetsbyrån EFE.

Evo Morales befinner sig i exil sedan det omdiskuterade valet 2019.Morales förklarades som vinnare, men resultatet blev starkt ifrågasatt, och efter växande protester flydde han landet i vad som närmast framstod som en militärkupp.

Numera är han baserad i Argentina, i närheten av bolivianska gränsen, och för därifrån ett slags propagandakrig med Bolivias nya styre.

Flera allvarliga anklagelser

Den tillfälliga högerregeringen i Bolivia har tidigare fört fram flera andra allvarliga brottsanklagelser mot Morales, däribland uppvigling och terrorism.

Någon nytt val har ännu inte hållits i Bolivia, men efter förseningar med anledning av covidpandemin är det planerat till den 6 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer