• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Brasiliens president Jair Bolsonaro har sett till att hans regering rekommenderar en bredare användning av medicinen hydroxiklorokin i kampen mot covid-19. Foto: Joedson Alves/EPA/TT

Bolsonaro: Högeranhängare tar malariamedicin

Publicerad

Brasiliens regering har utfärdat en rekommendation om att använda malariamedicin mot covid-19, trots farhågor om biverkningar och oklar effekt.
Beslutet fattas sedan en motsträvig hälsominister avgått.

Brasiliens president Jair Bolsonaro delar entusiasmen för hydroxiklorokin och klorokin med sin amerikanske förebild, president Donald Trump. De har pekat på pågående studier som undersöker om malariamedicinerna kan ha någon form av effekt mot coronaviruset – men som ännu inte gett några säkra resultat.

Trump väckte stor uppmärksamhet när han i början av veckan berättade att han tar hydroxiklorokin i förebyggande syfte mot viruset, trots den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s varningar om biverkningar.

Men under onsdagen ska den amerikanska presidenten ha sagt att han ska sluta med den kritserade behandlingen, vilket The Hill rapporterar. I Brasilien har presidenten i stället lyckats  få med sig sin regering på att rekommendera en bredare användning av medicinen, även utanför kliniska studier.

Ny hälsominister

Där rekommenderas läkare inom det offentliga sjukvårdssystemet att förskriva antingen klorokin eller hydroxiklorokin tillsammans med antibiotikan azitromycin till patienter med tidiga symptom på en coronavirusinfektion. Om läkaren och patienten väljer att prova kuren så behöver patienten skriva under ett dokument om att den är medveten om de möjliga farliga biverkningarna.

Riktlinjerna har kommit till under den nya hälsoministern, generalen Eduardo Pazuello. Han har ersatt Nelson Teich, utbildad läkare, som avgick i förra veckan efter mindre än en månad på posten – enligt uppgift efter att ha motsatt sig Bolsonaros vilja att utvidga användandet av malariamedicinerna.

Läkarförening avråder

Världshälsoorganisationen upprepade på onsdagen att hydroxiklorokin endast bör användas inom ramen för forskarstudier.

Samma bedömning gör Brasiliens läkarförening för infektionssjukdomar (Sociedade Brasileira de Infectologia). Malariamedicinerna har ännu inte bevisats vara effektiva mot covid-19 och ”bör inte rekommenderas rutinmässigt”, skriver föreningen i ett uttalande efter hälsodepartementets nya riktlinjer.

Oro för brist

Presidenten försvarar de nya riktlinjerna med att de inte tvingar någon patient att ta malariamedicinerna.

-Vad är demokrati? Vill du inte ha det, så ta det inte, sade presidenten i en intervju i tisdags, och tillade i skämtsam ton:

-De som står till höger tar klorokin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet