Presidenten bör enligt en rapport åtalas på flera punkter, bland annat kvacksalveri och anstiftan till brott. P Foto: EVARISTO SA/TT

Bolsonaro riskerar åtal för höga dödstal

Uppdaterad
Publicerad

Över 600 000 människor har avlidit med covid-19 i Brasilien. Nu riskerar president Jair Bolsonaro åtal för ”avsiktliga” brott i samband med hanteringen av coronapandemin.

På tisdagskvällen godkände senatorer utredningen med åtalskrav som nu kommer att lämnas till riksåklagaren.

I en 1 200 sidor lång rapport rekommenderas åtal mot Jair Bolsonaro. Orsaken är hans hantering av coronapandemin som enligt rapporten, författad av senator Renan Calheiros, har lett till att Brasiliens dödstal är näst högst i världen i faktiska tal.

Utredningsgruppen har inte befogenhet att väcka åtal, men innehållet kan få allvarliga politiska följder eftersom rapporten kommer att skickas till flera rättsliga instanser.

Omröstning i senaten

Enligt analytiker är det oklart om rekommendationerna kommer att leda till att presidenten anklagas formellt, eftersom Bolsonaro har tillräckligt stort stöd i kongressen för att undvika att det blir någon rättegång.

Men på tisdagskvällen röstade senatorer för ett godkännande av utredningen. Enligt, Omar Aziz, ordförande för utredningen, kommer den lämnas över till riksåklagaren Augusto Aras på onsdagsmorgonen, rapporterar AP.

Riksåklagaren ska då bland annat ta ställning till om det finns tillräckligt med bevis för att väcka åtal. I tidigare fall har dock riksåklagaren tagit beslut som gynnat Bolsonaro. Blir det inte åtal kan Högsta domstolen komma att inleda en utredning, men för att det ska bli verklighet krävs att två tredjedelar av underhuset röstar för beslutet.

Bolsonaro: Utredningen politisk

Presidenten bör enligt rapporten åtalas på flera punkter, bland annat kvacksalveri och anstiftan till brott. Punkterna mord och folkmord fanns också med i ett utkast, men har tagits bort efter att flera medlemmar i senatspanel satt sig emot dem.

Bolsonaro anser inte att han har handlat fel, och hävdar att utredningen är politiskt motiverad med syfte att sabotera för honom.

Presidentens kritiker anklagar honom för att tona ned allvaret i coronapandemin. Bland annat har han inte gått med på internationella riktlinjer om munskydd och restriktioner för att bromsa virusets spridning. I stället har han fört fram behandlingar utan vetenskapligt stöd och försenat inköp av vacciner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer