Under sin tid i USA har Bolsonaro bland annat bevistat den konservativa konferensen CPAC. Foto: Cristobal Herrera-Ulashkevich/TT

Bolsonaro tillbaka i Brasilien efter tre månader i USA

Publicerad

Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro är tillbaka på brasiliansk mark. Sedan valförlusten i fjol har han befunnit sig i Florida.

På flygplatsen i huvudstaden Brasilia möttes den högernationalistiske expresidenten av hundratals anhängare, skriver nyhetsbyrån Reuters. Han väntas nu ta en ledarroll i oppositionen.

– Vi har vänt blad och kommer nu att förbereda oss inför valet nästa år, säger han till CNN Brasil, enligt Reuters.

I oktober förlorade han det jämna presidentvalet mot vänsterkandidaten Lula da Silva. Bolsonaro erkände sig dock aldrig besegrad.

I januari i år reste han till USA. En dryg vecka senare stormade hans anhängare den brasilianska kongressen. Efterträdaren Lula da Silva lade skulden för händelsen på Bolsonaro. Såväl Bolsonaro som den tidigare justitieministern Anderson Torres har utretts för inblandning i stormningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.