En polis tar bort skräp i Högsta domstolens byggnad i Brasilia den 10 januari 2023, två dagar efter att tusentals Bolsonaro-anhängare stormade federala byggnader. Foto: CARL DE SOUZA/TT

39 personer åtalas efter stormningen i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i Brasilien har väckt formella anklagelser mot 39 personer för brott mot staten efter stormningen av myndighetsbyggnader i huvudstaden Brasília den 8 januari.

Det är de första som ställs inför åtal av de närmare 1 200 personer som fortfarande är frihetsberövade efter upploppet. Bland anklagelsepunkterna står bland annat väpnad kriminell sammanslutning och våld mot demokratiska staten.

– Vi är angelägna att dessa handlingar aldrig upprepas igen, säger åklagaren Augusto Aras.

Samtidigt har fler än 800 av de frihetsberövade personerna ställts inför häktningsförhandlingar, enligt åklagarmyndigheten.

Tusentals anhängare till ex-presidenten Jair Bolsonaro tog sig in i presidentpalatset, kongressen och högsta domstolen. De krossade fönster och möbler, förstörde konstverk och klottrade budskap som uppmanade till en militärkupp.

Säkerheten stärks

Säkerheten vid myndighetsbyggnaderna har sedan dess förstärkts. Den bataljon av militärpoliser som ansvar för säkerheten ska permanent fördubbla sin styrka till 500 poliser, meddelar den tillförordnade distriktsguvernören Celina Leao på måndagen.

Leao har hoppat in för Ibaneis Rocha, som utreds för möjliga kopplingar till upploppen och blivit entledigad från sina uppgifter i 90 dagar.

President Luiz Inácio Lula da Silva och hans justitieminister har båda sagt att oroligheterna sannolikt inte kunde ha inträffat utan hjälp inifrån, däribland från säkerhetsstyrkorna.

Utreder organisatörer

Myndigheter har inlett en undersökning av vem eller vilka som gjorde det möjligt för radikala Bolsonaroanhängare att genomföra stormningen.

Bland annat har Bolsonaros före detta justitieminister Anderson Torres gripits i samband med utredningen.

Även Bolsonaro utreds för anstiftan till upploppen. Han befinner sig i USA och har själv förnekat all inblandning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.