Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bolsonaro-anhängare vid presidentpalatset i Brasilia vid stormningen den 8 januari. Foto: Sergio Lima/AFP/TT

Kaos när Bolsonaro-anhängare stormade kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals anhängare till expresidenten Jair Bolsonaro stormade Brasiliens kongress, presidentpalats och högsta domstol på söndagen.

Först efter drygt fyra timmar återfick polisen och säkerhetsstyrkor kontrollen över byggnaderna. Bilder från de kaotiska timmarna visar hur demonstranter både vandaliserat möbler och tänt eld på föremål.

Regeringskritikerna bröt sig genom ett säkerhetsstaket som bevakades av federal militär polis och klättrade upp på nationalkongressens tak i huvudstaden Brasilia.

Demonstranterna tog sig sedan in i kongressen och den högsta domstolen. Bilder i sociala medier visar hur de tände eld på föremål, vandaliserade möbler och åkte rutschkana i plenisalen. De bröt sig även in i presidentpalatset.

Stormning i Brasilien 2023

I ett försök att skingra upploppsmakarna sköt militärpolis gummikulor och chockgranater från helikoptrar, skriver tidningen O Globo.

Efter drygt fyra timmar hade polis och säkerhetsstyrkor återtagit kontrollen över samtliga tre regeringsbyggnader, rapporterar CNN Brasil. Runt 150 personer har gripits i samband med upploppen, rapporterar The Guardian med hänvisning till lokala medier.

”Kommer att straffas”

President Luís Inácio ”Lula” da Silva kallar de som stormat kongressen för ”fanatiker” och ”fascister”.

– Alla som deltar i stormningen kommer att hittas och straffas. Vi ska ta reda på deras finansiärer, de kommer att straffas med lagens fulla kraft, säger han.

Även Rodrigo Pacheco, ordförande för senaten och nationalkongressen, fördömer händelsen.

Brasiliens justitieminister Flavio Dino skriver på Twitter att det är ett ”absurt försök att med våld försöka få sin vilja igenom som inte kommer att fungera.”

Dmeonstranter har krossat rutor och tagit sig in i kongressbyggnaden. Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Spärrades av redan under lördagen

Stormningen skedde en vecka efter att da Silva svurits in som ny president.

Bolsonaros anhängare har tidigare protesterat mot den nye presidenten Lula da Silvas valseger genom att blockera vägar, antända fordon och samlats utanför militära byggnader och bett väpnade styrkor att ingripa.

Expresidenten har bland annat ifrågasatt trovärdigheten i det elektroniska röstningssystemet. Området kring kongressen spärrades av redan på lördagen, enligt CNN. Lokala medier har rapporterat att ett hundratal busslaster med anhängare till Bolsonare ska ha slussats till huvudstaden under helgen.

Foto: Eraldo Peres/TT

President da Silva är för närvarande på en officiell resa i deltstaten Sao Paulo, rapporterar Reuters. 

Bolsonaro befinner sig inte i Brasilien och har ännu inte kommenterat händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormning i Brasilien 2023

Mer i ämnet