Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de nya bilderna från övervakningskamerorna under stormningen i Brasilien. Foto: TT/AFP

Här går demonstranterna till attack inne i Brasiliens kongress

Publicerad

Nya övervakningsbilder visar kaoset när demonstranter tog sig in i Brasiliens kongress, högsta domstol och presidentpalats. Tusentals personer greps, och under fredagen ska det bestämmas hur många av dessa som kommer att bli åtalade.

De nya klippen visar hur hur mobben tar sig in i byggnaderna och slår sönder värdeföremål och hur polisen försöker stoppa folkmassan med pepparsprej.

Efter stormningen frihetsberövades över 1200 personer. I måndags ställdes de första 39 personerna inför åtal. Anklagelsepunkterna var då kriminell sammanslutning, våld mot den demokratiska staten, arrangerande av kupp samt skada på allmän egendom.

Stormning i Brasilien 2023

Den totala kostnaden av förstörelsen den 8 januari har ännu inte fastställts. Åklagare har begärt att över 80 miljoner kronor i de åklagades privata tillgångar ska frysas för att kunna täcka skadorna.

Brasilianska myndigheters utredning av händelserna den 8 januari fortsätter, och på onsdagen förhördes Andreson Torres, Jair Bolonaros justiteminister som misstänks ha underlättat stormningen. Han svarade inte på någon av polisens frågor, utan förblev tyst under hela förhöret.

Bolsonaro själv befinner sig i USA sedan den 30 december och förnekar inblandning i stormningen.

Se övervakningsfilmerna när Bolsonaro-anhängarna går lös i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormning i Brasilien 2023

Mer i ämnet