Den konservative Jair Bolsonaro förlorade valet mot vänsterkandidaten Lula da Silva. Den senare fick 50,9 procent av rösterna. Foto: Eraldo Peres/TT

Bolsonaro ifrågasätter brasilianska valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens president Jair Bolsonaro utmanar valresultatet från i oktober, då han förlorade presidentposten med knapp majoritet till rivalen Lula da Silva. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det brasilianska presidentvalet har följts av protester från Bolsonaro-anhängare som inte godtagit förlusten. Bolsonaro själv har gett ett något splittrat budskap kring sin syn på valförlusten.

– Det är inte otänkbart att Bolsonaro gör något djärvt innan Lula formellt svärs in som president, har SVT:s korrespondent Tigran Feiler tidigare sagt om protesterna mot valresultatet.

Vill ogilitgförklara röstmaskiner

Bolsonaro har nu vänt sig till domstol för att ogiltigförklara röster från vissa av de elektroniska röstmaskiner som användes i valet. Han menar att det funnits tekniska fel på maskinerna och att ett ogiltigförklarande skulle kunna förändra utfallet i valet.

Hittills har inga konkreta bevis lagts fram som styrker påståendena om oegentligheter i valet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han har kallats för Brasiliens svar på Trump. Men vem är egentligen Jair Bolsonaro? Foto: AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.