Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han har gräsrötterna som vill att han ska ta strid om valresultatet” – Hör SVT:s korrespondent Tigran Feiler om valet i Brasilien.

Bolsonaros tystnad väcker farhågor

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det har gått ett dygn sedan det stod klart att Lula da Silva vunnit det brasilianska presidentvalet har förloraren, den sittande presidenten Jair Bolsonaro, ännu inte erkänt sig besegrad. Nu finns en oro i Brasilien för hur Bolsonaro, som vid upprepade tillfällen höjt ett varningens finger för valfusk, kommer att reagera.

– Han har skapat ett klimat där många av hans anhängare delar den här uppfattning, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Jair Bolsonaro har ännu inte uttalat sig offentligt och därmed inte erkänt sig besegrad av Lula da Silva i det brasilianska presidentvalet sedan valresultatet tillkännagavs på söndagen.

Bolsonaro aviserade på måndagen att han ska hålla ett tv-sänt tal till nationen, det är däremot oklart vilken tid.

Samtidigt väcks farhågor i Braslien för hur den sittande presidenten kommer att reagera. Han har en lång historik av att misskreditera det brasilianska valsystemet utan bevis och har vid flera tillfällen varnat för risken för valfusk.

– Det var bland annat därför många världsledare var snabba med att gratulera Lula till valsegern, för att skicka en signal om att ”vi erkänner valresultatet”, säger Tigran Feiler.

Tigran Feiler menar att Bolsonaro sitter i en svår sits. Å ena sidan finns det de inom presidentens parti, Partido liberal, som förespråkar att han tar strid mot valresultatet. Å andra sidan finns det de som har gjort bra ifrån sig i guvernörsvalen och som inte vill sätta käppar i hjulen för sina politiska karriärer.

– Det blir ett svårt dilemma för Bolsonaro att hantera, säger Tigran Feiler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han har kallats för Brasiliens svar på Trump. Men vem är egentligen Jair Bolsonaro? Foto: AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.