Kosovos premiärminister Albin Kurti och Serbiens president Aleksandar Vucic arbetar med att normalisera en relation mellan länderna. Foto: Boris Grdanoski/AP/Georgi Licovski/EPA/TT

Borrell: Serbien och Kosovo överens om EU-plan

Uppdaterad
Publicerad

”Vi har nått en överenskommelse”, uppger EU:s utrikeschef Josep Borrell som medlat i helgens samtal mellan Kosovo och Serbien för att normalisera relationen mellan länderna.

– Vi har kommit överens om vissa punkter, inte på alla punkter, säger Serbiens president Aleksandar Vucic.

Serbiens president Aleksandar Vucic och Kosovos premiärminister Albin Kurti enades i februari om elva punkter i en EU-plan för att relationen mellan deras länder ska normaliseras.

Helgens samtal i Nordmakedonien har handlat om hur planen ska omsättas i praktiken. Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell, som medlar mellan de två tidigare krigande grannländerna, har en överenskommelse nåtts.

”Parterna har åtagit sig att respektera alla artiklar i avtalet och genomföra sina respektive skyldigheter på ett ändamålsenligt sätt och i god tro”, skriver Borell på Twitter sent på lördagskvällen.

”Överens om vissa punkter”

Serbiens president Aleksandar Vucic framhåller att man har nått ”något sorts överenskommelse”.

– Vi har kommit överens om vissa punkter, inte på alla punkter. Det här är inte den slutliga överenskommelsen, säger Vucic till reportrar efter samtalen, enligt Reuters.

De två länderna hoppas att få gå med i EU någon gång i framtiden.

Tanken med EU:s plan är att länderna ska erkänna varandras nationella symboler och officiella handlingar, och att Serbien då ska sluta blockera Kosovos försök att gå med i FN.

Pressas

Serbiens president har sett ut att backa från vissa delar av EU-planen i efterhand. Vucic pressas hårt av inhemska, mer hårdföra nationalistgrupper som anser att Kosovo är den serbiska statens vagga.

Kosovos premiärminister Albin Kurti har tidigare uttryckt sig lite mer hoppfullt, men inte alltför hoppfullt.

– Jag var beredd att skriva under det europeiska förslaget (vid det senaste mötet i Bryssel), men den andra sidan var inte redo och vägrade, sade Albin Kurti inför helgens samtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.