Serbiska demonstranter står vid barrikaden vid byn Rudare, nära den norra, serbdominerade delen av den etniskt uppdelade staden Mitrovica i Kosovo på torsdagen. Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Kosovo öppnar gränsen till Serbien

Uppdaterad
Publicerad

Kosovo har avlägsnat vägblockader och öppnat sin viktigaste gränsövergång till Serbien i staden Merdare, som stängde tidigare i veckan.

Ett tiotal blockader vid gränsen i norra Kosovo är fortfarande kvar men ska bort under torsdagen, enligt Serbiens president Aleksandar Vucic.

Överenskommelsen om att ta bort blockaderna nåddes med ledare för kosovoserber vid ett krismöte sent i onsdags, enligt Serbiens president Aleksandar Vucic.

– Detta betyder att från och med i morgon, från morgontimmarna, kommer borttagningen av barrikader att börja, sade Vucic efter mötet.

Skärmat av med vägspärrar

Etniska serber i norra Kosovo har under december satt upp vägspärrar på landsvägar nära gränsen mot Serbien.

Spänningarna har förvärrats sedan en före detta polischef greps för tre veckor sedan, misstänkt för terrorism efter att ha misshandlat en Kosovopolis under en tidigare protest.

Beskedet att barrikaderna ska hävas kom efter uppgifter om att han ska släppas ur häkte och i stället placeras i husarrest. Överenskommelsen kan minska de ökande spänningarna som byggts upp under flera veckor mellan länderna och skapat oro för nya sammandrabbningar.

Dålig sämja länderna emellan

Det har alltid varit spänt mellan Kosovo och Serbien, som aldrig erkänt den nya staten som utropade sin självständighet 2008. Situationen har förvärrats de senaste veckorna och på onsdagen stängde Kosovo den största gränsövergången mot Serbien.

Aleksandar Vucic meddelade på tisdagen att Serbiens militära styrka vid gränsen utökas till 5 000 soldater och sätts i högsta beredskap.

EU och USA har uppmanat länderna att omedelbart agera för att lugna ned situationen.

Klippet nedan ger en överblick på oroligheterna i Kosovo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals serber i Kosovo demonstrerar. Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.