Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vägbarrikader, här i staden Mitrovica i norra Kosovo Foto: Bojan Slavkovic/AP/TT

Kosovo stänger största gränspassagen mot Serbien

Uppdaterad
Publicerad

Kosovo stängde den största gränspassagen till grannlandet Serbien på onsdagen, rapporterar Reuters.

Beskedet kommer efter den senaste tiden uppblossade konflikt mellan länderna, då bland annat flera vägblockader upprättats av serber i norra Kosovo.

Konflikten mellan länderna på Balkan är inte ny. Serbien erkänner inte Kosovo, som utropade självständighet 2008.

Oroligheterna har den senaste tiden blossat upp igen, efter att Kosovos regering i somras beslutade att alla bilar i landet skulle ha kosovoalbanska registreringsskyltar – något som omkring 50 000 kosovoserber vägrar.

Under onsdagen meddelade kosovanska myndigheter att den största gränspassagen till grannen Serbien har stängts på grund av oroligheterna.

Gripen polisman släppt

I knappt en månads tid har kosovoserber i norra Kosovo upprättat vägblockader på vägar och i städer. De protesterande kräver att en serbisk polis som gripits ska släppas. Han greps tidigare i december misstänkt för att ha försökt förstöra vallokaler och ha attackerat poliser i Kosovo med albanska rötter.

Vid lunchtid på onsdagen meddelande domstolen i den kosovanska huvudstaden Pristina att man ska släppa den arresterade polismannen ur häkte och istället sätta honom i husarrest, rapporterar Reuters.

Anklagar Ryssland

Tidigare i veckan eskalerade konflikten ytterligare när Serbiens president Aleksandar Vucic beordrade högsta beredskap vid gränsen mot Kosovo.

Kosovos inrikesminister Xhelai Svecla har anklagat Serbien för att med stöd av Ryssland destabilisera Kosovo. Serbien å sin sida nekar till anklagelserna, och säger att man vill skydda den serbiska minoriteten i landet.

Även Ryssland har nekat till anklagelserna, men har uttalat sitt stöd till Serbien.

Enligt serbiens försvarsminister Milos Vucevic för Serbiens president Aleksandar Vucic samtal med USA, Storbritannien, Frankrike, Italien samt Tyskland om hur oroligheterna mellan Kosovo och Serbien kan lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.