Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör serbiens president om läget. ”Vidtar alla åtgärder för att bevara Serbien”: Foto: AP

Serbiska styrkor i högsta beredskap

Uppdaterad
Publicerad

Serbiska väpnade styrkor vid gränsen till Kosovo har försatts i högsta beredskap, enligt ett uttalande från landets försvarsminister Milos Vucevic.

Samtidigt har serber i norra Kosovo satt upp nya vägspärrar.

Det har länge varit spänt mellan Kosovo och Serbien, som aldrig erkänt den nya staten som utropade sin självständighet 2008. Stämningen har eskalerat ytterligare de senaste veckorna.

Kosovoserber håller sedan snart tre veckor flera vägblockeringar på landsvägar nära gränsen mot Serbien. En del av de protesterande kräver att en polis med serbiska rötter släpps. Han greps tidigare i december misstänkt för att ha försökt förstöra vallokaler och ha attackerat poliser i Kosovo med albanska rötter.

Kosovo har begärt att den internationella fredsstyrkan Kfor ska riva de barrikaderna – och antytt att annars kommer landets egna styrkor att göra det.

Nya vägbarrikader

Den nuvarande styrkan på 1 500 soldater vid gränsen till Kosovo ska utökas till 5 000, enligt ett utlåtandet från Serbiens president Aleksandar Vucic ska. Enligt Vucic är mobiliseringen en förevändning för att Kosovos regering planerar att angripa Kosovoserber i norr.

– Jag vidtar alla nödvändiga åtgärder för att skydda vårt folk och bevara Serbien, sa Vucic under ett videosänt tal.

Det är enligt nyhetsbyrån AP inte helt klart vad ordern om högsta beredskap egentligen innebär eftersom de serbiska styrkorna vid gränsen mot Kosovo redan varit i beredskap en tid.

Samtidigt har serber i norra Kosovo rest nya vägbarrikader – den här gången i staden Mitrovica, där det bor både serber och kosovoalbaner. Det är första gången en tätort utsätts för blockader under konflikten.

Serber har satt upp nya barrikader, här i staden Mitrovica i norra Kosovo Foto: Bojan Slavkovic/AP/TT

Skottlossning utreds

På annandagen uppgav den Nato-ledda fredsbevarande insatsen, Kfor, att man utreder en skjutning som ska ha skett i de norra delarna av Kosovo.

Skjutningen ska ha inträffat i staden Zubin Potok där lokala etniska serber har bemannat vägbarrikader de senaste veckorna och läget har varit spänt.

Kfor har uppgett att skjutningen skedde i närheten av en av fredsstyrkans patruller och att det inte är känt vilka som var inblandade. Enligt ett uttalande skadades ingen i skjutningen och Kfor arbetar nu för att utreda vad som hände.

I mitten av december sköt Kosovos president Vjosa Osmani upp flera lokala val i norra Kosovo som en konsekvens av den senaste tidens oroligheter. Valen skulle ha ägt tum den 18 december, men kommer istället hållas i april nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.