Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte leva såhär”. Se mer från oroligheterna i Kosovo i klippet. Foto: Bojan Slavkovic/TT

Kosovo skjuter upp lokala val efter oroligheter

Uppdaterad
Publicerad

President Vjosa Osmani skjuter upp lokalval på fyra platser i den serbdominerade norra delen av Kosovo. Valen skulle ha hållits den 18 december, men flyttas nu till april nästa år efter att spänningarna ökat i regionen.

Under lördagen satte några hundra kosovoserber upp väghinder på två av huvudvägarna mellan Kosovo och Serbien, vilket under flera timmar stoppade trafiken på de största rutterna mellan länderna.

De protesterande kräver att en polis med serbiska rötter släpps. Han greps tidigare i december misstänkt för att ha försökt förstöra vallokaler och ha attackerat poliser i Kosovo med albanska rötter.

Oroligheterna inleddes när de största serbiska partierna meddelade att de skulle bojkotta valen den 18 december. Valen hålls för att tillsätta de platser som står tomma efter att serbiska ledamöter lämnat dem i protest mot regeringens agerande under den utdragna konflikten om registreringsskyltar mellan Serbien och Kosovo under hösten.

Den konflikten löstes via EU-medling i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.